Рецидивист от Пловдив отива на съд за грабеж на пари и мобилен телефон

Грозят го от 5 до 15 години затвор

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо И.Б., на 45 г., за това, че през нощта на 1 срещу 2 септември 2021 г., в гр. Пловдив, при условията на опасен рецидив, е отнел пари и вещи от владението на Ж.С., на 32 г., с намерението противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и заплашване – престъпление по чл. 199, ал.1, т.4, вр. чл. 198, ал.1 вр. чл. 29, ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 1 септември 2021 г., през нощта,  Ж.С.  се прибирал към дома си в гр. Пловдив. Той минал покрай градинка в междублоково пространство на ул. „Златорог“. По това време там се намирал И.Б., който двайсетина дни по-рано бил излязъл от затвора. Той решил да ограби Ж.С. Пресрещнал го и попитал дали има нужда от наркотици. След като получил отрицателен отговор, той хванал за ръката Ж.С. и го задърпал към близката пейка. Пострадалият мъж се уплашил, защото няколко седмици по-рано бил ограбен и заради 20 лева го намушкали с нож. И.Б. го блъснал към пейката, ударил го с глава в лицето и го заплашил с нож. Той отнел от пострадалия 720 лева, два мобилни телефона и други вещи, на обща стойност 1056 лева. Няколко часа по-късно И.Б. е бил задържан от полицейските служители, които открили у него мобилните телефони, парична сума в портфейл и др.вещи.

И.Б. е осъждан. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен, е лишаване от свобода от пет до петнадесет години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Подобни статии

Top