Ревизоро от река Юговска: Голямо е замърсяването!

Дани Каназирева: Смятам, че се прави всичко умишлено и се цели някаква дестабилизация

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров пристигна на място на река Юговска, за да извърши проверка за замърсяването на водите на реката с цианиди. То беше констатирано вчера вечерта при поредното пробонабиране, съобщиха от МОСВ късно снощи.

„Отиваме да видим какво става, ще запознаем и прокуратурата. Повече подробности ще изнесем в областна администрация Пловдив в 11.00 ч.“, каза пред журналисти Ревизоро.

Министърът уточни, че за питейната вода няма опасност. „Ние сме уведомили „ВиК“ и „Напоителни системи“ да си затворят системите за напояване, да не се допускат животни да пият вода. Предвидили сме всички действия с областния управител още вчера и сме изпратили Басейнова дирекция и РИОСВ – Смолян да си свършат работата. Голямо е замърсяването, не трябва да се случва по този начин“, каза Ревизоро.

„Истината е, че може би това се случва, защото реагираме толкова бързо всички институции. Вчера, като стана ясно за замърсяването, всички бяха накрак. Работихме и през нощта и рано сутринта. Може би са очаквали, че в събота и неделя няма да има проверка“, коментира областният управител Дани Каназирева. И добави:

„Смятам, че се прави всичко умишлено и се цели някаква дестабилизация. Уведомени са всички органи, имаме работна среща в Областна администрация и с Окръжна прокуратура и МВР сме разговаряли. Всички действия са предприети“.

На място в района на Юговското ханче се очаква да пристигнат също заместник-районния прокурор на Асеновград Борис Михов и представител на полицията.

Припомняме, че преди две седмици за първи път бяха регистрирани замърсявания на реките Юговска и Чепеларска с цианиди. Оттогава досега непрекъснато се вземат проби от водите, за да се установи какви са нивата на замърсяване. По първоначални данни източникът на замърсяване е предприятие за преработка на метали, чиято производствена база е в района на гр. Лъки.

Снимка: bTV

Подобни статии

Top