Ревизоро: Проверки за далаверите с боклука в Пловдив, Плевен и Монтана

Проверките започват от днес, предстоят още такива в страната

От днес текат проверки на три места в страната, свързани с далаверите с боклука. Те са в Плевен, Монтана и Пловдив. Предстоят още такива, съобщи в Карлово министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Той бе там, за да направи първа копка на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци.

„Няма да позволя да се замърсява околната среда и ще бъдем безкомпромисни. Оказа се, че боклуци, които са тръгнали с един код от чужда страна, се оказват от съвсем друг вид, а не такива, каквито са били заявени. Тези проверки на компостиращи инсталации не са във връзка с ареста на зам.-министъра Красимир Живков. Имаме нелоялни търговци, вече сме констатирали нарушения. Имам видеозаписи с дерета, засипани през годините с боклуци“, посочи министърът.

Ревизоро съобщи още, че от днес РИОСВ-Пловдив има нов директор. Както DCNEWS вече написа, това е Василка Чопкова, която досега завеждаше еко дирекцията в общината.

Йорданка Цонева поема временно дирекция „Екология и управление на отпадъците” в община Пловдив

На пресконференция в Карлово днес беше представен проекта за бъдещата компостираща инсталация за събиране на зелени и биоразградими отпадъци. Проектът се финансира с евросредства по Оперативна програма “Околна среда” и от община Карлово.

Очаква се инсталацията да бъде завършена през февруари 2021 година. Основната цел е да се подобрява качеството и да се задържа ниска цената на услугите.

Според министър Димитров една от основните цели при създаването на оперативния център е  да не се допуска боклуците от чужбина да пълнят нашите сметища и да се борим с една много сериозна, организирана група хора, които са превърнали в бизнес дейността да внасят от чужбина, да преработват и депонират на наши сметища и заводи опасни отпадъци.

„В момента започваме тази битка – да си отвоюваме държавата”, категоричен беше още Ревизоро.

Компостиращата инсталация, която ще бъде изградена, се намира в землището на Карлово, в близост до Пречиствателната станция за отпадни води. Общата стойност на проекта е 4 756 687,88 лв., от които 2 974 772,31 лв. са безвъзмездна финансова помощ от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, 524 959,82 лв. – национално съфинансиране и 1 256 955,75 лв. – собствен принос. Срокът за изпълнение на проекта е до 29.06.2021 г.

Подобни статии

Top