Революция! Без вратари от страни извън ЕС в България!

Изпълкомът вече ще налага глоби и наказания на четвъртите съдии, съдийските наблюдатели и делегатите, прие се концепция за развитие на детско-юношеския футбол

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз проведе редовно заседание в Национална футболна база „Бояна“. На него беше прието предложението на Треньорската школа за забрана участието на вратари с паспорти от държави извън Европейския съюз в българския професионален футбол от началото на състезателната 2020/2021 година.

Най-засегнат от новото правило ще бъде Левски, чийто титулярен страж Милан Миятович е черногорец.

Аржентинецът Хорхе Броун от Лудогорец също няма европейски паспорт, но той е трети страж на разградчани и почти сигурно ще бъде освободен през идното лято, когато договорът му изтича.

Изпълкомът също така прие промени в Наредбата за национално клубно лицензиране, според които всички кандидати за лиценз ще трябва да публикуват на клубната си Интернет-страница финансовата информация, която предоставят на Лицензионната комисия към 31 март на съответната година.

В допълнение бе прието предложението да се опрости процедурата по издаване на лиценз за Втора професионална лига (ВПЛ) , като се признае, че лиценз за участие в Първа професионална лига е валиден за участието и във ВПЛ, без представяне на допълнителна молба или документи.

Ще бъдат въведени и промени, отразяващи предстоящото въвеждане на електронна платформа за лицензионните документи, което на свой ред ще облекчи и улесни клубовете при подготовката и представянето на документацията.

Членовете на Изпълнителния комитет бяха запознати с получаването на международния лиценз ISO 9001:2015 за системата на управление на лицензионния процес, внедрена в БФС, с валидност до 3 юни 2022 г., както и с успешното одитиране на Лицензионната администрация, сертифицирано от УЕФА.

Изпълкомът разгледа проект за Антидопингови правила в системата на Българския футболен съюз, целящ уреждане на условията и реда за провеждане на допингов контрол, мерките за предотвратяване и борбата срещу използването на допинг в спорта, както и дисциплинарното производство при евентуални нарушения.

Ръководните фактори в българския футбол също така приеха предложението за налагане на глоби и наказания на четвъртите съдии, съдийските наблюдатели и делегатите на двубои от вътрешното първенство при неспазване или незадоволително изпълнение на служебните им задължения.

Изпълкомът прие и проекта за Концепция за развитие на детско-юношеския футбол. 10-годишната програма цели дългосрочно развитие на българския футбол на клубно и национално ниво, като ще обхване над 10 000 деца и юноши на година.

Концепцията е разработена от треньорите на всички национални гарнитури на България под ръководството на селекционера на мъжкия тим Красимир Балъков, от отговорника за мъжкия национален отбор Йордан Лечков, от отговорника за детско-юношеския футбол Емил Костадинов, от Треньорската школа по футбол в лицето на Юри Николов, Михаил Мадански и техническия директор на БФС проф. Лъчезар Димитров.

В сърцевината на проекта е заложена работата с подрастващите, като за тази цел ще бъдат приложени съвременни тренировъчни методики на ниво ДЮШ, които да създадат бъдещия гръбнак на клубния и националния футбол. Концепцията включва предложение за създаването на нов социален продукт – футболни училища, които да дадат възможност на всички деца, независимо от физическата им подготовка и качества, да се занимават активно с футбол. Допълнително ще бъде внедрена централизирана клауд-базирана скаутинг система, обхващаща цялата страна, както и последни технологии в областта на видео-анализа и обучението. Планът включва съвместно финансиране от страна на ММС, БФС и футболните клубове, които отговарят на лицензионните критерии и имат желание да развиват своите академии по тази програма.

Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз прие Концепцията, която ще бъде представена на министъра на младежта и спорта Красен Кралев и на министър-председателя Бойко Борисов.

Подобни статии

Top