Рейнджърът Светослав чу „Виновен“, получи 16 години затвор за убийството на Десислава

Командосът разкри потресаващи подробности от жестокото си деяние

Присъда от 16 години затвор при първоначален строг режим получи току-що бившия рейнджър Светослав Каменов, предава репортер на DCnews.bg от съдебната зала. Той е признат за виновен за жестокото убийство на 40-годишната военнослужеща от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово Десислава Стоянова. Магистратите присъдиха и 120 000 лева кръвнина за Йонка Митова – майка на жертвата. Светослав ще трябва да заплати също така всички разноски по делото.

„Скрих тялото на Десислава в раклата на дивана, не с цел да го укрия, а да се запази, защото оная сграда не я обитавам често и я бяха нападнали плъхове и се сещате какво би се случило“, разказа по време на днешното дело Каменов.

Припомняме, че убийството на 40-годишната военнослужеща от Карловската бригада бе извършено на 29 ноември 2018 г. Тогава Светослав Каменов се свързал с Десислава и й казал, че е ремонтирал колата й и тя може да си я вземе, макар преди това да продал возилото за скрап. Стоянова отишла в обитаваната от Светослав едноетажна къща в землището на  Сопот.  Там Каменов й казал, че колата била много повредена и нямало как да се поправи, като обяснил, че заради това я предал за скрап в пункт за вторични суровини. Двамата се скарали и по време на скандала бившият командос ударил в лицето Десислава, а след това започнал да я души с ръце и я притиснал в областта на гръдния кош. Жената изпаднала в безпомощно състояние и мозъчна смърт. За да прикрие следите си, Каменов поставил тялото й в раклата на ъгловия диван в стаята, където станала разправията, затворил седалката и завил с отвертка болтовете към нея, за да не може да бъде отворена.

Днес в съда бе изслушана новата тройна съдебно-медицинска експертиза, която трябваше да отговори на въпроса страдала ли е по време на убийството жената и кога е спряла да чувства каквото и да е. Според патоанатома д-р Светлозар Балтов мозъчната смърт на Десислава е настъпила още, докато е била душена от Каменов. Тогава тя е изпаднала в безсъзнание и е спряла да чувства каквото и да е, така че не би могло да се говори за убийство по особено мъчителен начин, коментира впоследствие, в кулоарите на съда, защитничката на бившия военен – Снежанка Почева.

Изслушана бе и тройната психолого-психиатрична експертиза. Според вещите лица 43-годишният мъж няма нито посттравматично разстройство, вследствие на мисиите му в Ирак и Афганистан, нито пък т.нар. разстройство на адаптация, което някои от рейнджърите получават впоследствие. Експертите бяха категорични, че той е напълно вменяем. Адвокат Почева обаче заяви, че експертизата не е обективна, тъй като не отчитала резките промени в поведението на Каменов.

Пред съда бившият рейнджър отказа да дава обяснения за убийството, но призна, че го е извършил, макар да не осъзнавал точно как. Председателят на петчленния съдебен състав Цветан Цветков прочете показанията му от досъдебното производство, от които става ясно, че двамата са се скарали, но не заради колата на жертвата, която Светослав трябвало да ремонтира. Двигателят на автомобила обаче се счупил и той го закарал в автоморга за скрап и го продал за 315 лева с идеята да додаде пари, за да купи нова кола на жената. Светослав обяснява също, че двамата били семейни приятели отпреди 19 години. Няколко месеца преди убийството, той се съгласил да помага на военнослужещата да усвои материала за сержантското училище във Велико Търново.

Вечерта на убийството двамата пак се събрали, за да учат. При разговорите жената се оплакала на Светослав, че е стресирана от преподавателя си, който се държал лошо с курсантите и казала, че такива като него и Каменов в канцеларията й влизат само с разрешение. Тогава на бившия рейнджър му причерняло пред очите, афектирал се и я хванал за гушата. В показанията си той обяснява, че нещо изпукало и повече не помнел какво е станало. Когато се съвзел, видял легналото тяло на жената, повикал я няколко пъти по име, паникьосал се и излязъл от помещението. Едва по-късно се върнал в стаята, но тъй като телефонът на Десислава звънял, той решил да набута тялото й в раклата на дивана.

Пред съда днес Каменов обясни, че не звъннал веднага на спешния телефон 112, защото бил сигурен, че цитирам: „ако видя две млади полицайчета, които дори не знаят как да носят униформата си, можеше да ги вържа на възел и да стресираме цялото общество“.

След това той се похвали с всички ордени, медали, грамоти и предметни награди, връчени му по повод мисиите и обясни, че бил дисциплинарно уволнен от сержантския колеж във Велико Търново, заради колегите си, които не го харесвали.

Накрая бившият военен каза, че убийството станало случайно и той много съжалявал, а после се укрил, за да си събере акъла и даже не бил ходил в Гърция, а малко поизлъгал, по това време бил в Балкана.

Присъдата може да бъде обжалвана е срок от 15 дни. 

Подобни статии

Top