Резултатите! Средно 2% от пловдивчани са имали досег с коронавируса (ВИДЕО)

Току – що представиха изводите от представителното проучване за наличието на антитела за COVID – 19, провело се в града под тепетата

1,08% от пловдивчани, взели участие в представителното ELIZA изследването са носителите на антитела, 3% са носителите на антитела сред тестваните медицински лица и 4% сред една малка група граждани, взели доброволно участие в процеса.

Резултатите разкри току-що главният държавен здравен инспектор доц. доктор Ангел Кунчев на пресконференция в Областна управа, предава репортер на DCnews.bgИзбрахме Пловдив по няколко причини и не сме сбъркали – представителен, с добре развита инфраструктура и не на последно място – изследването се случи благодарение интелигентността на населението, което се включи адекватно„, заяви Кунчев.

По думите му 660 са обиколените точки във всички шест района на града – или 291 домакинства. 1108 души са откликнали да участват. 553 са се явили и са дали кръв.

Основният резултат сочи 1,08 процента носителност на антитела сред представителната извадка; 3% сред медицинските лица; плюс отделно 4% от група на доброволно включили се. Така процентът се осреднява на около 2%. 

Представяне на проучването за наличие на антитела за Covid-19 в Пловдив

Публикувахте от DCnews Новини от Пловдив и региона в Понеделник, 15 юни 2020 г.

„Това е едно ниско ниво и означава, че българското общество се е срещало с вируса в един малък процент и теорията за достигане на колективен имунитет е неприложима на този етап“, коментира Кунчев. За сравнение – в Бергамо този процент е 58%, в Австрия средно 5%.

58 000 лева е общата сума за проучването.

Очаквайте още подробности!

Подобни статии

Top