Ричард Клайдерман ще свири на роял от ново поколение в Пловдив

Клайдерман е подготвил специално шоу с нова концертна програма

За двата си концерта в Пловдив (29 май) и София (31 май) обичаният по цял свят френски пианист Ричард Клайдерман ще разполага с ултрамодерен роял. Това е концертният роял от ново поколение Е-272, дело на немската фабрика за пиана и рояли Щайнгребер.

Е-272 се отличава със свръхмодерна adsilent система, която елиминира слабостите на обикновените silent системи. Роялът разполага и с иновативен трансдюсер, който придава нечуван досега артистизъм на звученето.

За първите си сценични изяви след принудителната пауза заради COVID Клайдерман е подготвил специално шоу с нова концертна програма – селекция от любими хитове, нови композиции и аранжименти на класически творби.

Роялът Е-272 е в България благодарение на пловдивската фирма Рунитон, която е официален представител на Щайнгребер. След концертите Е-272 остава на пловдивска територия и ще бъде на разположение на най-добрите български и световни виртуози.

Концертът на Клайдерман тази вечер започва в 20.00 ч. в зала „Колодрума“.

Клавирният виртуоз ще свири за първи път в Града на тепетата, а събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2021 година. Концертите в Пловдив и София ще бъдат съвместно с Оркестъра на Класик ФМ радио и се осъществяват по покана на агенция „Кантус Фирмус“.

Изумителната концертна кариера на Ричард Клайдерман започва през 1976 г.

Тогава продуцентът Оливие Тусен търси млад пианист за записа на нова пиеса – „Балада за Аделин“. В лицето на никому неизвестния тогава Филип Паже – рожденото име на пианиста, Тусен открива големия талант, превърнал се в звезда от световна величина. „Балада за Аделин“ е продадена в рекордните 22 милиона копия, с което влиза в книгата на рекордите на Гинес. Тя е последвана от множество албуми с хитови изпълнения на авторски мелодии и аранжименти, които му донасят огромна популярност като създател на стила New Romantic.

Повече от 40 години животът на Ричард Клайдерман е един безкраен низ от концерти и пътувания по света. До март 2020 г., когато заради световния локдаун, подобно на много други музиканти по света, той е принуден да замени сцената с онлайн изяви в домашна обстановка и активна работа в звукозаписното студио.

Наскоро Ричард Клайдерман публикува в социалните мрежи нов аранжимент на „Валс на цветята“ от Чайковски, като специален поздрав за пролетните дни.

Със своите изпълнения Ричард Клайдерман докосва сърцата на хората от различни поколения и социални слоеве по целия свят. Концертите  му са истински музикални спектакли, изпълнени с елегантност и романтика. Те създават уникална емоционална атмосфера и се превръщат в незабравимо преживяване за публиката. А заради дългото прекъсване, предстоящите му две изяви в България се очаква да бъдат наистина специални.

Подобни статии

Top