РИМ-Пловдив отваря всичките си експозиции за Международния ден на музеите (ВИДЕО) - DC news

РИМ-Пловдив отваря всичките си експозиции за Международния ден на музеите (ВИДЕО)

Експозициите на музея ще приемат посетители безплатно

На 18 май 2023 г. (четвъртък) отбелязваме поредното издание на Международния ден на музеите. Събитието се организира от Международния музеен съвет (ICOM). В инициативата участват над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят.

Регионален исторически музей – Пловдив се включва в Международния ден на музеите с всички свои експозиции, които ще приемат посетители безплатно между 9:00 и 18:00 часа. Двете специални инициативи ще се осъществят в Къща музей „Христо Г. Данов” на ул. „Митрополит Паисий” 2 и Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” 14.

В Къща музей “Христо Г. Данов” ще бъде показана и демонстрирана работеща печатна машина тип „американка“ от края на XIX век. Предполага се, че пресата е била една от печатарските машини в печатницата на Христо Г. Данов. От 18:00 ч. в Музеен център за съвременна история ще бъде открита изложбата „Тютюн, енфие & сие”, която е дело на Исторически музей – Горна Оряховица. Чрез един различен поглед тя проследява навлизането на тютюна по нашите земи и конфликтната му същност между водеща икономическа култура и сериозен порок, нанасящ изключителни вреди на човечеството.

ДЕМОНСТРАЦИИ НА РАБОТЕЩА ПЕЧАТНА МАШИНА, ИЗПОЛЗВАНА В ПЕЧАТНИЦАТА НА ХРИСТО Г. ДАНОВ

По повод на 195 години от рождението на Христо Г. Данов – основоположника на модерното българско книгоиздаване, Регионален исторически музей – Пловдив ще покаже на своите посетители работеща печатна машина тип „американка“ от края на XIX век. Ще може да се наблюдава реален печатен процес. Това е една от специалните инициативи, които РИМ-Пловдив ще проведе на 18 май 2023 година по повод Международния ден на музеите.

Експонатът тежи почти един тон и е на около 150 години. Произведен е във Виена.  До 2000 година той е бил съхраняван във военното поделение в Казанлък и се е използвал за нуждите на армията.

Предполага се, че пресата е била една от печатарските машини в печатницата на Христо Г. Данов. Възможно е  тя да една от тези преси, които Данов прехвърля с помощта на Временното руско управление от Виена в Пловдив през 1878 г. В печатницата на Данов се печата вестник „Марица“, учебна и художествена литература.

1 2

Подобни статии

Top