Римски гробища откриха в двора на Медицинския

Римски гробища откриха в двора на Медицинския

13 гроба от римско време са открити при изкопни дейности

за прокарване на нов топлопровод в Медицинския университет в Пловдив. Това съобщи за DCNEWS помощник-ректора на университета инж. Васил Динков.

Той разказа, че гробните камери са открити по време на прокарване на тръбите. Тъй като слоевете били ниски, в тях вече нямало кости. В момента археолози проучват гробовете и ги картографират. Идеята е да се види има ли някаква конфигурация, поясни инж. Динков и добави, че това забавя строителните дейности.

В момента строителите чакат разрешение от Министерство на културата работата да бъде възстановена, но това ще стане едва, след като археолозите от пловдивския археологически музей приключат работата си. Междувременно всеки втори четвъртък комисия от министерството инспектира разкопките.

При изкопните дейности е открита и зидария, но тя е съвременна – от 50-те или 60-те години на миналия век.

Припомняме, че районът от бул. „Васил Априлов“ до линията на Акведукта, от който древния Филипопол се е захранвал с вода от Родопите, е бил некропол. Тук са били погребани обикновени хора от римско време.

Пускат част от „Васил Априлов“ до средата на април

Подобни гробни камери бяха открити и при ремонта на булеварда  в участъка от кръговото движение на ул. „Любен Каравелов“ до кръстовището с Пещерско шосе, където пък бяха разкрити останки от Акведукта.

Разкриват Акведукта при ремонта на пловдивско кръстовище

Подобни статии

Top