Римски храм с голям басейн експонират в средата на Голямата базилика (СНИМКИ)

Храмът бил посветен на императорите Валериан и Галиен, почитали ги поклонници на Дионис

Римски храм, прославящ императорския култ, в средата на който е имало огромен басейн, разкриват пловдивските археолози, ръководени от археологът Жени Танкова в средата на Епископската базилика на Филипопол. За храма и басейна стана ясно още през 2018 година. Миналата година пък беше открит уникален надпис, който доказа, че светилището на римските императори Валериан и Галиен се е използвало доста често от членовете на специално общество поклоници на бог Дионис. Те наричали себе си мисти, а именно надписът доказа, че обществото им си имало сериозна йерархия и специални длъжности, които досега не са срещани в епиграфиката.

Уникален надпис на тайно общество, свързано с бог Дионис, откриха в Пловдив

При откриването на плочата с надписа миналото лято епиграфът Николай Шаранков разчете, че той е бил благодарствен и посветителски, посветен на бог Дионис. Поклониците му – т.нар. мисти, отправяли благодарност към своя почитаем бог и към императорите Валериан и Галиен (баща и син), които били римски императори в средата на III век на Римската империя за това, че спасили от готското нашествие през 251-ва година Филипопол. Тогава целият град е бил опожарен и опустошен, а голяма част от населението е била избита. Въпреки това мистите успели да се спасят и затова, чрез този надпис отправили благодарност към двамата императори, а също пожелание към техните семейства, дом, римския сенат и римския народ, разказа пред DCNEWS археологът Жени Танкова. Тя допълни, че според известния епиграф това е най-важният писмен паметник от този период, който е открит досега във Филипопол и който дава много информация за живота тогава, а също за самия храм.

Всъщност езическият римски храм наистина е бил огромен по размери.

Той бил с правоъгълен план с дължина 39 метра в посока изток-запад и около 23-24 метра ширина, в посока север-юг. Западният ограден зид на храма послужил и на Епископската базилика, която била надградена над римското светилище. При сондажите на археолозите много ясно се вижда как е използван този зид и след това е достроен на юг и на север, защото не бил достатъчен за голямата планировка и архитектурния проект на Епископската базилика. На изток базиликата също била достроена и е доста по-голяма от римското светилище.

Басейнът в средата на храма бил открит от археолозите през 2018 г., когато приключва археологическото проучване на Епископската базилика. Откритата овална структура обаче, продължава да бъде проучвана и археологическият екип, начело с Жени Танкова, достига до извода, че това е огромно водно съоръжение. Това се доказвало също от нагъването на терена под мозайките.

1 2 3

Подобни статии

Top