РИОСВ и Община Пловдив отбелязват Международния ден на чистия въздух за синьо небе

АИС „Каменица“ ще посреща желаещи да научат как се измерва чистотата на атмосферния въздух в Пловдив

На 7 септември отбелязваме Международния ден на чистия въздух за синьо небе на ООН. Мотото на тазгодишното издание е „Здравословен въздух, здрава планета“. За първи път празникът се отбелязва през 2020 година с цел да се повиши обществената осведоменост относно действията за подобряване на качеството на въздуха.

Регионална инспекция по околната среда и водите – Пловдив и Регионална лаборатория – Пловдив към ИАОС обявяват ден на отворените врати в автоматичната измервателна станция (АИС) за качеството на атмосферния въздух „Каменица“ на 07.09.2021 г. от 10:30 до 12:30 часа.

АИС „Каменица“ ще посреща граждани с интерес към това как се осъществява мониторингът на атмосферния въздух в Пловдив, какви показатели се следят, кои фактори влияят най-силно върху качеството му и какво може да предприеме всеки от нас, за да го подобри. Експерти ще са на място, за да отговарят на въпросите на заинтересованите посетители.

Инициативата е по повод Международния ден на чистия въздух за синьо небе. Целта е повишаване на обществената осведоменост и насърчаване на действия за подобряване качеството на въздуха.

При провеждането на кампанията ще се спазват всички противоепидемични мерки.

Пленер за деца и проверки предвижда община Пловдив

Тази година Община Пловдив също ще отбележи Деня на въздуха за първи път като за целта са предвидени редица събития от Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ от информационен, образователен и контролен характер.

Заедно със сдружение „БГ бъди активен“ ще бъде организиран пленер за деца, в който малки художници ще демонстрират как изглежда чистият въздух през техните очи. Заниманието ще се проведе на Виенския павилион в Цар-Симеоновата градина между 10:00 – 12:00 ч. под мотото „За чистия въздух в приказка“. Организаторите ще осигурят стативи, платна за рисуване, флумастери и тебешири за всички малчугани.

В Международния ден на чистия въздух Община Пловдив и Пловдивският общински инспекторат (ПОИ) приоритетно, в допълнение към установения график, ще извършват и проверки на всички дейности, които биха могли да нарушат качеството на въздуха в града. В това число са строителни дейности, изгаряне на отпадъци и др.

Подобни статии

Top