РИОСВ с номинация за най-добра инициатива от Европейската комисия

Литературен екоконкус с номинация за най-добра инициатива

Гласуването в подкрепа на българската номинация ще продължи до петък 

Инициатива, реализирана от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив в рамките на Европейската седмица на мобилността, получи висока оценка от Европейската комисия. Става въпрос за проведения през септември литературен екоконкурс на тема „Пеша до края на града“.

Идеята на пловдивската екоинспекция е номинирана заедно с други четири проекта от Холандия, Португалия, Австрия и Испания. Те са избрани измежду 1028 активности в 56 страни, осъществени от фирми, учебни заведения, правителствени и неправителствени организации в цял свят по повод кампанията.

В началото на месеца на петте организации-финалисти беше дадена възможност да защитят своя проект на онлайн семинар, организиран от POLIS – мрежата от европейски градове и региони, които си сътрудничат за иновативни транспортни решения. РИОСВ – Пловдив сподели пред международна аудитория опита си в организацията и провеждането на инициативата като примери за добра практика.

Петте номинирани инициативи вече се състезават помежду си за първото място. Това се случва в социалните мрежи, където всяка от тях е представени накратко в официалните страници на Европейската седмица на мобилността (European Mobility Week), а събралият най-много гласувания проект ще бъде обявен за победител и награден на специална церемония в Брюксел.

Литературният екоконкурс „Пеша до края на града“ беше насочен към хора от всякаква възраст с интерес в областта на литературата и околната среда да дадат воля на твореца в себе си и да споделят лична история, въображаема ситуация или свои размисли, вдъхновени от темата на Европейска седмица на мобилността – 2019 и по-конкретно ходенето пеша и здравословните, екологични, социални и емоционални ползи от това.

Изискванията към литературната творба бяха съдържанието да е свързано с тематиката на кампанията, да е увлекателна и оригинална, добре структурирана и аргументирана, а също така – да е написана грамотно. В резултат на това РИОСВ – Пловдив получи прекрасни литературни произведения.

На първите три места бяха класираните разказ и две стихотворения. Тримата победители и най-младият участник получиха предметни награди (смарт-гривни за измерване на изминатото разстояние и здравословните показатели), а всички участници – грамоти.

1 2

Подобни статии

Top