РИОСВ: Стопани от Рогош и Скутаре са „обгазили“ Пловдив снощи

Нерегламентирано торене е причина за неприятните миризми в Пловдив

Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) предприе незабавни проверки заради подадени множество идентични сигнали за нетърпими миризми на птича тор и фекалии от граждани в целия град след 20 часа в четвъртък. Както DCNEWS съобщи, снощи градът бе обгазен с „аромат“ на фекалии, а пловдивчани наводниха с коментари социалните мрежи.

В Пловдив замириса на фекалии, от РИОСВ ще проверяват откъде

Репортер на DCNEWS  се свърза r с директора на РИОСВ Пловдив Стефан Шилев, който обеща служителите на инспекцията да проверят откъде идва лошата миризма.

Заключението от проверките на експертите е, че причина за лошата миризма е нерегламентирано торене на земеделски ниви. За да установят източника на миризмите два екипа на екоинституцията предприеха обходи в близките до двата пловдивски квартала села: Трилистник, Труд, Войводиново, Скутаре, Рогош, Ягодово, Катуница, Крумово, Моминско. На специално внимание бяха подложени птицефермите. В някои от тях, обаче, експертите не бяха допуснати заради въведените в страната мерки за биосигурност във връзка с инфлуенца по птиците и салмонелоза.

Бяха проверени и земеделски производители. В резултат от проверките и сигналите се установи, че източникът на замърсяването е в землищата на селата Рогош и Скутаре. Проверките ще продължат.

От РИОСВ – Пловдив апелират земеделските стопани да спазват добрите земеделски практики по отношение на торенето в настоящия период на есенна дълбока обработка и подхранване на почвите и да не допускат използването на недостатъчно угнила животинска тор. В тази връзка екоинспекцията вече е изпратила до всички кметове на общини писма с инструкции за спазване утвърдената от Министъра на земеделието и храните и Министъра на околната среда и водите „Програма от мерки за ограничаване и предотвратяване на замърсяването с нитрати от земеделски източници в нитратноуязвими зони“.

При необходимост и установени нарушения РИОСВ-Пловдив ще сезира Областната дирекция по безопасност на храните и Областната дирекция „Земеделие“.

Снимка: az-jenata.bg

Подобни статии

Top