Рисуват върху бръшлян за Великден в Асеновград (СНИМКИ)

Възрожденското изкуство рисуване върху бръшлян ще оживее в залите на Историческия музей в  Асеновград в навечерието на Великденските празници.

Демонстрацията на атрактивното рисуване ще бъде дело на тревненски музейни специалисти като част от гостуващата изложба „ От ръката тревненска”.

В над 190 експоната асеновгрдачани ще видят традиционните български занаяти дърворезба и иконопис. Посетителите ще се запознаят и с майсторлъка  на дюлгерите, ще научат за  казаслък и куюмджийството.

Сбирката е дело на  Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна и показва най-старата художествена школа у нас.

Изложбата е любопитна с това, че показва целия работен цикъл на изработката на една икона, обясни Мина Христемова, уредник в Историческия музей на Асеновград и куратор на експозицията.

„Тя представя пътя на иконата-от подготвената дъска за работа в ателието, през зографската копирка, наръчниците и инструментариума. Посетителите ще видят и  характерната ерминия, която е била своеобразен пътеводител на тревненския зограф.“

Изложбата е част от Великденските празници на Асеновград. Повод за гостуването й са и три важни годишнини от църковната история на града -преизграждане или изграждане на храмовете „Св. Богородица – Благовещение” (1838г), „Св. Георги” в кв. Амбелино(1848г) и „Св. Троица” (1863г).

„Част от иконите в тези храмове са дело на тревненски майстори”, обясни Мина Христемова.

В църквата „Свети Георги” има  стар апостолски ред, с икона, изработена от тревненци се гордее и известната Рибна църква в града.” По думите й апотеоз на тревненската школа се стенописите в манастир „Света Петка Мулдавска”, които са дело на майстор Кръстьо Захариев и синовете му.

Изложбата „ От ръката тревненска” се открива на 4 април  от 17,30 часа.

Тя ще остане подредена в експозиционната зала на  Градския Исторически музей до края на месец юни, като ще бъде част и  от Нощта на музеите по време на Празниците на Асеновград.

 

Подобни статии

Top