Рицари превземат Младежки хълм

Средновековни битки, песни и танци два дни на тепето

Младежки хълм ще стане сцена на средновековни битки, песни, танци, обичаи и традиции тази събота и неделя – 23 и 24 юни. Точно за Еньовден на поляната в подножието на хълма ще дрънкат саби, мечове и ризници, а в навечерието на празника ще бъде направена и възстановка средновековния празник на лятното слънцестоене.

Организатор на проявата, която ще премине под мотото „Животът в Пловдив през Средновековието“, е фондация „Българско историческо наследство“, съобщи за DCNEWS основателят на неправителствената организация д-р Кирил Ненов. Фондацията се занимава основно с издаването на исторически трудове на изтъкнати български учени и организация на събития, свързани с историята на България.

Самият Кирил Ненов работи в секцията по средновековна история към Института за исторически изследвания към БАН. От 4-5 години се запалил и започнал да ходи на средновековни фестивали и събори. „Постепенно започнах да си набавям и необходимия инвентар и облекло“, разказа той.

Фестивалът в Пловдив ще бъде първи по рода си в такъв мащаб.

Досега през годините са се провеждали по-малки прояви на Небет тепе, но последният е бил преди 7-8 години, припомни Ненов.

В продължение на два дни пловдивчани ще могат да се потопят в средновековния Филипопол. Посетителите ще имат възможност да се облекат с дрехи от времето второто българско царство (периода ΧΙΙΙ–ΧV век), да се снимат с тях, да се опитат да стрелят с лък и да въртят меч. Освен това ще могат да пробват сами как се плете ризница, как се лее и кове метал и как прадедите ни са прели, тъкали, шили, бродирали и дори готвили в далечното минало.

120 души – занаятчии и членове на сдруженията, свързани с провеждането на подобни фестивали, пристигат специално за проявата под тепетата. Те ще покажат как се прави автентичен военен лагер, ще направят бойни демонстрации и исторически достоверни реконструкции на обичаи, костюми и въоръжение.

Ето какво ще можете да видите и опитате на фестивала!

1 2

Подобни статии

Top