Ритуалите в Столипиново – онлайн

Спешна среща с представители на ромската общност в „Столипиново“

Във връзка с обявеното извънредно положение и за ограничаване разпространението на коронавирус кметът на район „Източен“ Иван Стоянов свика спешна среща с представители на ромската общност от кв. „Столипиново“ съвместно с началника на Шесто Районно управление на полицията главен инспектор Николай Кирков.

Иван Стоянов: Улиците в Столипиново са празни, жители на квартала си правеха селфи (ВИДЕО)

Работна група, начело със заместник-кмета Ерол Садъков, служителите на районната администрация и Шесто РУ обикалят из района, за да следят спазва ли се заповедта за забрана струпване на хора, както в затворени помещения, така и навън.

„Категорично забраняваме събиране на много хора в закрити и открити пространства по време на празници, сватби или погребения. За целта се забранява и организираният транспорт с автобуси. Строго ще следим да не се рови в кофите за боклук, където се изхвърлят най-различни маски и предпазни средства“, подчерта Иван Стоянов.

Той уточни, че в малките квартални магазини ще се влиза само по един човек, на опашката отвън ще чакат останалите клиенти на 1,5 метра разстояние един от друг. По отношение на големите търговски вериги районният кмет е провел разговори, като управителите са го уверили, че ще създадат стройна организация за влизане на 50 до 100 човека в зависимост от капацитета на самия магазин.

Духовните лица от молитвените домове вече се съобразяват с препоръките и провеждат ритуалите онлайн. Забранява се провеждането на събрания на етажната собственост, до отмяна на извънредното положение, както и събирането на такси на място по домовете. За да се ограничат социалните контакти, пазарът в квартала също е затворен.

Полицията обикаля квартала непрекъснато

„Нашата цел е максимално да ограничим щетите и разпространението на вируса“, категоричен бе районният кмет.

„Ние отговаряме за сигурността и здравето на хората в района. Предписанията са задължителни, а не пожелателни. Работим денонощно,  за да следим спазването на закона“, обърна се към присъстващите  гл. инспектор Николай Кирков. Той ги призова, ако някой види нередност, веднага да сигнализира по телефона в районното управление – 032/624195.

„Всичко се прави за доброто на хората и в техен интерес, като трябва да са наясно, че който не спазва, изискванията и разпоредбите по чл. 355 от Наказателния кодекс и наруши наредба, издадена против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, подлежи на наказателно преследване“, категоричен бе началникът на Шесто РУ и апелира да се спрат пътуванията на хората от кв. „Столипиново“ към Европа.

Инициативата на районния кмет Иван Стоянов е в съответствие с разпоредбите на националния кризисен щаб и на кмета на Пловдив Здравко Димитров.

Подобни статии

Top