Робот с UV-C лъчи се включва в борбата на лекарите от МБАЛ „Свети Мина“ срещу вирусите - DC news

Робот с UV-C лъчи се включва в борбата на лекарите от МБАЛ „Свети Мина“ срещу вирусите

Машината е дарение на общинското здравно заведение

От днес специален робот с UV-C лъчи дезинфекцира помещенията в МБАЛ „Свети Мина“. Машината е дарение на общинското здравно заведение и беше демонстрирано пред председателя на Общинския съвет Александър Държиков, проф. Петър Петров, директор на болницата, д-р Калин Калинов, директор дирекция „Здравеопазване“ и медицински служители.

Специалният апарат се управлява дистанционно и унищожава вируси, бактерии и други микроорганизми с ефективност от над 99.9999%, като имат капацитет да дезинфекцира автоматично помещения от 2 до 2, 000 кв. м. в рамките на 5 до 150 мин.  Предимствата на използването на тази технология са много и тя е подходяща както за Healthcare (болници, клиники, дентални практики, фармацевтични производства), така и за non-Healthcare (обществени и бизнес сгради/центрове, молове, университети/училища, хотели, транспортни терминали, фабрики/заводи и др.) клиенти/ползватели.

„Показателно е, че точно на празника на българския лекар получаваме дарението. Роботът вече е част от нашия арсенал в борбата ни срещу COVID-19 и вътреболничните инфекции“, заяви професор Петров.

Новата технология работи в стотици болници по света и е производство на датска компания, дарение от Европейската комисия, за което МБАЛ „Свети Мина“ предварително е кандидатствала.

С робота се дезинфекцират болничните помещения, достатъчен е за болница с около 200 легла

Технологията подпомага работата на лекарите и медицинския персонал, като позволява да се дезинфекцират помещения, които са замърсени или заразени с различни патогени. Начинът на почистване не излага на риск медицинския персонал. Роботът дезинфекцира самостоятелно,  хората са извън помещението и при отразено движение (случайно влизане в стаята), той спира веднага.

Това е изключителна придобивка за болниците и необходима техника, която дезинфекцира и пода, и въздуха и е от помощ в борбата с COVID-19”, сподели Александър Държиков и заяви готовност Общинският съвет да е в подкрепа с каквото е необходимо за преминаване през настоящия пик на заболяването.

1 2

Подобни статии

Top