Робот сортира епруветки в клинична лаборатория в Пловдив

Дипломантка от Техническия университет – филиал Пловдив „назначи“ робота YuMi в клинична лаборатория

Роботът YuMi не се страхува от зарази и няма да се разболее от корона вирус. Затова може да работи в клинични лаборатории заедно с хората, стига някой да го обучи. Това е нестандартният подход в дипломната работа на Антоанета Петрова – четвъртокурсничка от специалността  „Автоматика, информационна и управляваща техника“ в Техническия университет – филиал Пловдив. Макар че в началото тя имала съвсем други идеи за 38-килограмовото двуръко роботче. Смятала да го научи да дирижира. Може би защото самата тя е завършила оперно пеене в средното музикално училище в Пловдив. Само че тук вече някой я бил изпредварил – „братче“ на YuMi вече е дирижирало оркестър в Модена, Италия на концерт на прочутия тенор Андреа Бочели. А тя иска да направи нещо, което никой друг не е правил. Но откъде робот? И кой би дал робота си на неопитно момиче? Оказва се, че има кой.

Първата среща на бъдещия инженер Антоанета Петрова с робота YuMi е в работната зала на фирма АВВ, където той е произведен през 2019 година. Останах поразена от възможностите на роботчето да учи, да се развива и да работи съвместно с хората, спомня си четвъртокурсничката от Техническия университет – филиал Пловдив. Домакин на срещата между студентката и робота YuMi е инж. Васил Такев – ръководител на направления „Роботика и автоматизация“ и „Задвижване“ в АВВ.  „Бях учуден, че момиче, което е учило оперно пеене иска да направи дипломна работа с роботи“, спомня си той.

Робот в клиниката

„Помогнахме на Антоанета не само с това, че и „дадохме“ робот. Предложихме й тема, която е уникална: работа с YuMi в клинична лаборатория. Следващата крачка в дипломната й работа, където също помогнахме на студентката, беше да обясним как изглежда роботизация. В началото има доста досаден труд, в който всеки процес се „разлага“ на отделни операции. Те се описват, програмират и се превръщат в алгоритъм. Този алгоритъм YuMi може да разбере и повтори. Третата насока на помощта ни беше да осигурим на Антоанета лиценз RobotStudio® – софтуера на АББ за програмиране на робота и симулации, съветвахме я когато симулира и програмира робота, какво точно да направи и се получи много добре“, обяснява инж. Васил Такев.

Студентката посещава няколко пловдивски клиники и в една от тях й помагат да навлезе в детайлите на работата в клинична лаборатория.

Видях че сортирането на моноветите /епруветките/ с проби от пациенти се извършва ръчно от клиничния лаборант. Става дума за стотици, а в случай на епидемия – хиляди проби. Това е трудоемък процес, за който не трябват специални познания, а само сръчност. Е, YuMi можеше да свърши тази работа вместо лаборантите“ – коментира дипломантката.

YuMi сортира моноветите по цветове и го прави по-бързо от човека. Всеки апарат в лабораторията работи с различен цвят капачка на епруветката – например лилава, синя и жълта. Сортиране на епруветки дори и през нощта е първото „лабораторно работно място“ на YuMi. Засега той не помръдва от него, защото има две ръце, но няма крака. Роботчето вече е готово да се качи на автоматизирана количка и да върви из цялата медицинска лаборатория, за да обслужва няколко работни места. Това обаче е разработка на друг екип на АВВ.

1 2

Подобни статии

Top