Роден на 29 февруари – благословия или проклятие?

Хората, родени на днешната дата, празнуват рожден ден веднъж на четири години, но затова пък се смята, че са късметлии и щастливци и често притежават пророчески дарби.

„Абе, ти след колко години ще имаш рожден ден?“

Това е само една от многото вариации на не особено изтънчените и дълбокомислени шеги, с които трябва да се справят хората, родени на 29 февруари.

Да си роден във високосна година и то точно на тази дата е както благословия, така и проклятие. От една страна, в невисокосни години трябва да празнуваш рождения си ден на друга дата – или на 28 февруари, или на 1 март. В България това е въпрос на личен избор, но в някои държави по света е разпоредено със закон.

Освен проблема със самите рождени дни, цял живот трябва да слушаш шегите и закачките на приятели, колеги, роднини и пр. по темата.

От друга страна обаче този рожден ден е нещо уникално. Най-простичката използвана сметка показва, че шансът да се родиш в такъв ден е 1 към 1461 (т.е. сборът от дните в три години и една високосна). Но това е по-скоро неточно, защото има и други фактори, които определят в кои периоди се раждат повече деца.

Все пак от тази гледна точка родените на 29 февруари са си късметлии.

Още в древни времена мъдреците твърдели, че на този ден Земята отваря вратите си към паралелните светове и през нея минават посланиците от оня свят – магьосници, целители, пророци, които имат дарбата да побеждават злото и да прочистват земното пространство от него.

Шансът да се родите на тази дата е приблизително 1 към 1461. В света хората, родени на 29 февруари, са около 4 милиона – т.е. около 0,0686% от населението на Земята, сочи статистиката.

 

 

Top