Родилка обиколи три града и четири болници, докато я приемат в лечебно заведение

Родилка беше върната от три болници заради пандемията.

Часове преди да роди жената и близките й обикаляли лечебните заведения в Ямбол и Стара Загора, но безрезултатно. Накрая детето се ражда в Бургас след шест часа по пътищата, съобщи bTV.

10 декември, в ранните часове на нощта, свекърът на жената, родила второто му внуче, потегля  да търси медицинска помощ с отговорност за два живото. В дъжд и буря започва обикалянето на болници.

В Ямбол се оказва, че АГ отделението не работи. Според позицията на болницата е трябвало наблюдаващите лекари да уведомят родилките.

Свекърът и свекървата на жената споделиха, че не са знаели и никой не им е казал. Така Кръстьо отпътува към Стара Загора, докато синът му гледа по-големия внук.

С пристигането медицинско лице не се появява, а охраната казва да изчакат до сутринта, когато ще дойде лекар, за да прецени да приеме ли родилката, защото болницата е препълнена.

Преди това обикалят дълго лечебното заведение, за да търсят АГ отделението, споделя свекърът.

Същата е ситуацията и в болница „Тракия“ в Стара Загора, където бащата откарва младата родилка и съпруга й. Там отново ги посреща пазач и ги връща.

„Върху мен бяха два човешки живота, когато ме изпратиха да пътувам за Бургас. Навън беше дъжд и буря, а ние пътуваме по магистралата 200 км. Изплашихме се. Най-вече аз, защото настоявах да имат второ дете“, споделя Кръстьо.

Щастливата развръзка следва в болницата в Бургас. Веднага ги приемат и жената ражда здраво бебе. Направен й е и тест за коронавирус.

Роднините няма да търсят правата си по съдебен път, но призоваха лечебните заведения да преосмислят начина на прием и работа с пациенти, защото в случая става дума за два човешки живота.

От болницата в Ямбол изпратиха позиция, в която казват, че пациентите е трябвало да бъдат уведомени, че отделението не работи. От болницата в Стара Загора пък заявиха, че приемат родилки, ако са в тежко състояние. В другата боница – „Тракия“, започва проверка на случая. Оттам са заявили, че разполагат с дежурен екип и е трябвало младата жена да бъде приета.

Снимка: стопкадър bTV

Подобни статии

Top