Родилка почина в болницата в Ямбол, била докарана късно в лечебното заведение

Младата жена била транспортирана от Стралджа

18-годишна родилка от Стралджа почина в болницата в Ямбол. Роднините й твърдят, че спешните медици се отзовали, сложили й инжекция, но я оставили да чака, за да транспортират пациент с COVID-19, съобщи bTV.

Янка Атанасова е доведена в болницата в Ямбол в безсъзнание. Родилката била в напреднала бременност, терминът й за раждане бил на 20 ноември.

„Веднага е обслужена, качена в родилна зала, но след около 10 минути, въпреки всички реанимационни мероприятия, които дежурният екип е направил, тя умира. Случаят се развива само за около 10-15 минути“, обясни д-р Панайот Диманов, който е директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Ямбол.

Аутопсията установява, че причина за смъртта на родилката е еклампсия, тежко заболяване с поява на гърчове по време на бременност.

„Ако не се вземат адекватни, бързи мерки, процентът на смъртност е много висок. В нашата болница поне от 15-20 години такъв случай, който завършва със смърт, ние сме нямали“, каза Диманов.

Град Стралджа, откъдето е родилката, е само на 25 минути от областния център Ямбол. Близки и съседи обвиняват спешните медици. Дежурният фелдшер дошъл с линейката и поставил инжекция на Янка.

„И момичето я пусна тука и тръгна някъде другаде по спешност за някакъв COVID, той така ли не можа да прецени този доктор, че това момиче умира, дава душа?“, споделя съседн на Янка.

Роднините на родилката се молили на медиците.

„Вдигни я, закарайте я в болницата, той отказа да я закара. Каза, че има един пациент с коронавирус и щял след това да я вземе като се връща. Той като тръгна, минаха два часа, а да дойде, а да дойде, момичето просто предаде се!“, обясни Милчо Василев, чичо на Янка.

Линейката се връща обратно за родилката.

„Когато я закара, лекарят вика много късно я докарахте, лекарят просто в Ямбол се учуди, няма шанс да живее, три инсулта. Той като удари инжекицята, след нея три инсулта получава момичето“, допълва Василев.

В Спешния център в Стралджа отказаха коментар.

„Не е оказан нито адрес, нито сигнал“, така шефът на ямболската спешна помощ д-р Веселина Коева коментира случая. Извършва се проверка, образувано е досъдебно производство.

Снимки: bTV

Подобни статии

Top