Родители и учители на протест срещу тестовете на децата в училище

Протестът се проведе днес следобед

На протест следобед излязоха родители и учители, които не са съгласни с тестването на децата в училище.  Протестът бе обявен вчера в социалните мрежи и много бързо набра последователи и в други градове на страната.

Своето недоволство изразяват родители и учители в София, Варна, Велико Търново, Гоце Делчев, Монтана, Силистра, Стара Загора, Чепеларе и Ямбол.

Протестиращите са срещу тестването на учениците с тестове, които според тях имат едва 57% достоверност.

Борислав Киряков е баща на първокласничка в Чепеларе и участва в протеста. Пред Радио Пловдив той обясни:

„Не искаме нашите деца да бъдат третирани като зомбита и като хора, които са болни. Ние сме против използването на какъвто и да е тип тестове, защото децата са в една крехка възраст, в която ние психически ще ги травмираме“.

Яна Шишкова е преподавател по китайски език в столично училище и е родител на ученик в 9-ти клас. Тя заяви:

„Притеснението на родителите е, че тези тестове се използват, за да повишат по изкуствен начин заболеваемостта. Наши имунолози вече изразиха готовност след края на ноември да бъде въведена ваксинация и на деца.  Също така зад тези тестове не стои медицинска причина за употребата им. Те дават резултат на петия, шестия ден. Тоест, детето, което даде такъв положителен резултат, вече ще е заразило всички хора около себе си. И отново – от този тест няма никакъв смисъл“.

На въпрос откъде черпи тази информация, Яна Шишкова каза, че е от лекари, които обаче тя не назова. Те, по думите ѝ твърдели, че тестовете тип близалки са отречени в Европейския съюз и в момента се закупуват от България като изхвърлени оттам.

Учителите, които подкрепят протеста, също така не са съгласни те да се ангжират с вземането на проби от децата. Мнението им е, че това трябва да правят медицински специалисти.

Междувременно министърът на образованието проф. Николай Денков съобщи, че институциите работят максимално бързо за въвеждането на тестове за Covid в училищата. Нагласата е да се избере един вариант тестове.

По повод днешия протест в София той заяви: „Аз не разбирам за какво има да протестират. Ние сме дали свобода – който иска децата му да бъдат тествани и да влязат в училище, а който не иска – да бъдат извън училище и да продължат да бъдат обучавани в електронна среда. Това са двата варианта. Те са отворени за избор на родителите. Нищо повече не може да се направи“.

Източник и снимка: Радио Пловдив

Подобни статии

Top