Родители искат четвърта паралелка за първолаци в ОУ „Драган Манчов“ в Пловдив

Мераклиите да запишат децата си са 105, а местата – 72

Родители на бъдещи първокласници настояват да бъде отворена четвърта паралелка 1 клас в ОУ „Драган Манчов“ в Пловдив. Днес инициативен комитет от майки и бащи, желаещи да запишат децата си в училището, внесе писмено искане до кмета, придружено с над 80 подписа.

„Настояваме да бъде отпусната четвърта паралелка. В момента в училището има три, в които могат да бъдат класирани и записани общо 72 деца. Кандидатствалите деца по първо желание обаче са 105“, обясниха пред DCNEWS родители.

Те разказаха, че директорът на училището е организирал празник за бъдещи първокласници и е демонстрирал чудесни условия за обучение в 4 класни стаи. В крайна сметка обаче общината е обявила прием само за 3 паралелки, а днес записването за електронното класиране приключва.

Миналата година в училището  е имало по-малко желаещи деца. Заради това едната паралелка е била премахната. Въз основа на тази бройка е обявен приемът и тази година.

„Ние искаме да се уважи нашето решение, да изберем училището, в което да учат децата ни. А не да те да бъдат прехвърлени в друго училище, което има страхотна, но празна база“, категорични бяха родителите. И уточниха, че от общината им предложили да запишат децата си в близкото СУ „Кирил и Методий“.

Според ресорния зам.-кмет Стефан Стоянов въпросът тепърва трябва да се разгледа и да се прецени дали има възможност да се открие нова паралелка или децата трябва да бъдат насочени към другите училища в кв. „Христо Смирненски“. По думите му справка от ГРАО показва, че децата, родени в прилежащия район на ОУ „Драган Манчов“ са дори по-малко от необходимото за три паралелки. Желаещите родители обаче са не само от този район, но и от прилежащите райони на другите училища в „Западен“, а дори и от целия град.

„Ще се запозная с писменото искане и ще преценим“, подчерта той.

Подобни статии

Top