Родители искат спешен ремонт на Хуманитарната гимназия (СНИМКИ)

Фасадата на гимназията е олющена и се руши

Вековно училище в Пловдив се руши и ако не се вземат мерки има опасност от инциденти. Експертите вече са дали предписания за спешно укрепване и реставрация на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, но реакция няма.  Училището е паметник на културата, но от неговото построяване преди 170 години досега тук ремонт не е правен. Група родители започнаха борба за неговото запазване, съобщи bTV.

Гимназията е построена и завършена през 1885  година от от италианския архитект Пиетро Монтани. Именно той е построил сградата на тогавашното Областно събрание, а днес Исторически музей, в който се намира известната зала „Съединение“.  В нея е преместена Първа мъжка гимназия в Пловдив, която пък съществува от 1850 година.

През цялото си съществуване сградата е била само училище, с изключение на времето, в което за кратко се е превърнала в болница. През 1912 година започва Балканската война и тогава се налага две от пловдивските училища да бъдат превърнати в лечебници, където се лекуват ранените български войници. Едно от тях е тогавашната Първа мъжка гимназия „Александър Първи“.

През годините училището сменя името си многократно.

Първите 35 години то носи  името на светите братя Кирил и Методий, а след това в продължение на 63 години – на Александър Първи. По времето на социализма и до 1996 година гимназията се нарича „Димитър Благоев“. Едва през 96-та година тя връща първоначалното си име – на светите братя първоучители.

Тук са учителствали много именити българи, а гимназиалното си образование са завършили светила на българската политика, наука и литература. Сред тях са били Найден Геров, Йоаким Груев, Петко Каравелов, Петко Славейков и Златю Бояджиев. Тук гимназия е завършил и самият Апостол на свободата Васил Левски, тук са учили също Иван Вазов и Пенчо Славейков. Сред известните имена от по-ново време тук са завършили средното си образование Давид Овадия, Георги Божилов-Слона, режисьорите Крикор Азарян, Иван Андонов и Христо Христов, Николай Хайтов – като частен ученик и много други.

Днес в сградата се помещава не само Хуманитарната гимназия, но и ОУ „Княз Александър I“.

Според директорката на ОУ „Княз Александър I“ Анета Вълева ремонтът на фасадата, мазилката на която е опасно олющена, е непосилен за двете училища. Причината е, че те разполагат с около 50 хил. лв. годишно за текущи ремонти, които са крайно недостатъчни. 

1 2

Подобни статии

Top