Родители на бъдещи първолаци в ОУ „Драган Манчов“ искат още една паралелка

Повтаря ли се казусът отпреди две години?

Родители на бъдещи първокласници в пловдивското ОУ „Драган Манчов“ искат в училището да бъде разкрита четвърта паралелка за първолаци, за да може децата им да бъдат приети в желаното от тях учебно заведение. Подобен казус имаше преди две години, когато след протести и жалби от страна на родителите, се стигна до разкриването на още една паралелка.

Ще има четвърта паралелка за първи клас в ОУ „Драган Манчов“

В края на миналата седмица родителите се обърнаха към редакцията на DCnews.bg с писмо, в което молят за съдействие медиите по казуса. Ето пълния текст на писмото:

Здравейте, скъпа медия! Обръщаме се към Вас с молба, тъй като нито една държавна институция не пожела да бъде в помощ на своите граждани!

Ние сме родители на деца, бъдещи първокласници. По стечение на обстоятелствата и по неясни за нас критерии за териториално разпределение на точките,нужни за класирането нашите деца не бяха класирани за училището, което единствено желаят! Случаят не е прецедент, амите вие бяхте една от медиите, които отразиха събитията, касаещи същото училище преди две години. Последвахме пътят на нашите предшественици, като направихме Петиция, в която изложихме всички свои доводи.

Миналата седмица пожелахме среща с господин Стефан Стоянов, тъй като същият от понеделник 28.06.2021 г. е в отпуск, която беше отказана! Въпреки отказа му, макар че, доколкото помним всеки един общинар си има приемно време, ние побързахме да внесем своята Петиция с подписка в петък 25.06.2021 г.,последният му работен ден. В сряда, в денят в който излезе второто класиране, получихме обаждане от госпожа Дора Мирчева, неговата секретарка, която ни уведоми, че имаме отговор и становище по нашето искане, но трябвало да мине процедура по изходиране! Днес (2 юли 2021 г. – петък, б.р.) беше последният срок за записване, а отговорът все още го няма, макар че неофициално го има! Имаме няколко въпроса към тях, които желаем да им зададем, чрез всички медии:

1. Защо ни бе отказана среща?
2. Докога ще действа тази точкова система,която ограничава правото ни на избор (само за справка-две училища на еднакво разстояние от домът ни са респективно едното с 129 т., другото с 39 т.) и това не е ли нарушение на конституционните права на демокрацията за свобода?
3. Как се взима решение по казуса,без въпросният господин Стоянов да е на работа?
4. Ясно е, че сме получили отказ,защо не ни информираха,за да можем да запишем децата си в друго училище,а не да ги чакаме до последно с надежда?
5. Защо ни „карат“ да сменяме настоящите си адреси в последния момент, само и само да запишем детето си в дадено училище и не е ли това нечестно?
6. Защо при наличието на класна стая и учители не се отпуска въпросната паралелка и как преди 2 години можеше,а сега не?

На последно място искаме да им припомним, че за пореден път не са в помощ на народа! Идват избори!

Вижте и петицията на родителите:

„Ние нямаме  изпратено искане от директорката на ОУ „Драган Манчов“ за разкриване на четвърта паралелка“, каза пред репортер на DCnews.bg началникът на отдел „Образование“ в община Пловдив Донка Щилиянова. Тя допълни, че на родителите вече е изпратен отговор на всички поставени от тях въпроси до общината. Вижте го:

Снимка: ОУ „Драган Манчов“

Подобни статии

Top