Родители на ученици от Хуманитарната гимназия с протестни плакати на обсъждането на бюджета (СНИМКИ)

Хората настояха за ремонт на най-старата гимназия в града, тъй като сградата е опасна

С протест от родители на деца от Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив започна общественото обсъждане на бюджета за 2022 година в заседателната зала на Общинския съвет. Десетина родители, въоръжени с плакати, на които бяха залепени снимки на течове и мухъл по стените, и беше изписано „Мизерия в 21 век. Тонове мухъл,  гавра!!!“, седнаха в залата и настояха да бъдат изслушани. Те поискаха в тазгодишната финансова рамка да бъдат заложени средства за ремонт на старинната сграда на бившата Мъжка гимназия в Пловдив, строена някога от италианския архитект Пиетро Монтани.

„Сега сградата се руши. В нея учат 2000 деца на две смени, от две училища (в сградата учат и децата от ОУ “Княз Александър” – б.р.), а мазилката се рони непрекъснато. От 2018 г. чакаме да се направи проект на сградата, най-после това е факт. Но не вярвах, че ще разнасям някога камъни от мазилката в джобовете си. Знаете ли какво би станало, ако някой от тези камъни падне на главата на някое дете. Дано не е вашето дете“, заяви в залата една от майките.

„Ще бъдат заделени средства и ще се видят като размер в бюджета“, заяви пред родителите кметът Здравко Димитров.

„В тази гимназия учи дъщеря ми, в нея е учил баща ми, брат ми и по-голямата ми дъщеря“, каза още Зико, а от името на администрацията секретарят на обищната Ангелина Топчиева обяви, че приема искането на родителите.

Градоначалникът се зарече, че още утре от „Жилфонд“ ще направят оглед и ще започне частичен ремонт за 250 000 лева. Издадено е разрешително за основен ремонт и реставрация на сградата, но избрани изпълнители няма. За строеж на нова сграда са нужни 9 млн. лева, а за ремонт на гимназията – 6,5 млн. лева. Но упрекна директора, че не е искал пари за ремонт.

Бюджетната рамка

Дискусията за бюджета започна с представяне на финансовата рамка от ресорния зам.-кмет Величко Родопски. Той припомни, че бюджетът е за 526 млн. лева – със 108 млн. лв. повече от миналогодишния. По думите му това бил най-големият бюджет на Пловдив, ако бъде гласуван от съветниците. Родопски отново посочи приоритетите в него – образование, инфраструктура, околна среда, социални дейности, култура и археология.

Приходите от държавата са 261 млн. лева, а местните приходи са планирани за 264 млн. лева. Капиталовата програма е на стойност 133 млн. лева, а за култура са предвидени 23 млн. лева.

Здравко Димитров: Бюджет 2022 на община Пловдив е реалистичен (ВИДЕО)

След това думата бе дадена на зам.-кметът по строителството Пламен Райчев, който посочи, че тази година ще се работи по улица „Даме Груев“, „Кукленско шосе“, а също ул. „Царевец“, за която са предвидени 2,9 млн. лв. тази година и общо 4 145 000 лв., пробивът „Модър-Царевец“, за който в тазгодишния бюджет са предвидени 3 584 000 лева, ул. „Владая“ в „Западен“. Сред новите обекти, които ще се започнат са Рогошко шосе, ремонта на ккоето ще струва общо 15 млн. лв., а за тази година са предвидени 4 млн.лв., както и Голямоконарско шосе.

1 2

Подобни статии

Top