Родители недоволстват срещу закриването на подготвителните групи в Музикалното училище

Те излизат с петиция, която вече е подписана от близо 1000 души

Родители от пловдивското музикално училище „Добрин Петков“ се обявиха против намерението от следващата учебна година да бъдат закрити подготвителните групи в НУМТИ. Те са изготвили онлайн петиция, която до момента е подписана от близо 1000 души. Сред тях са и множество музиканти и бивши възпитаници на музикалното учебно заведение.

„Множество загрижени родители сме шокирани от идеята за закриване на Подготвителните групи към НУМТИ „Добрин Петков“, град Пловдив, което решение идва в момента, в който нашият град е титулувана Европейска столица на културата!Предучилищното обучение е традиция в НУМТИ, заради която на училището се носи славата в Пловдив като на едно от най-престижните. 

Молим да ни подкрепите в желанието ни да бъде възстановен приемът за предучилищен клас в музикалното училище за 2019-2020 учебна година. Това ще позволи на децата ни да имат шанса още от ранна възраст да се занимават професионално с музика в едно професионално училище„, пише в петицията.

Основната причина за закриване на подготвителната паралелка в училището е отливът на кандидати през последните години, твърдят от НУМТИ. Оттам допълват, че в сградата им няма достатъчно място за предучилищните групи.

„Материалната база не стига. Домът на Нена Мюхлюзова – наша дългогодишна преподавателка, която ни го дари, беше ремонтиран. Стана прекрасно, но квадратурата не отговаря за броя деца в подготвителни групи„, посочи пред БНТ Нели Коева – директор на НУМТИ.

От училището предлагат възможността децата да ходят на безплатни подготвителни курсове в удобно за тях време. Другият вариант е да кандидатстват направо за първи клас.

Пред DCNEWS днес кметът Иван Тотев заяви, че не знае за подобна петиция, но ще провери случая. „Все пак, училището е държавно и е към Министерство на културата“, посочи заместникът му Стефан Стоянов.

Подобни статии

Top