Родители: Община Пловдив е мащеха за Хуманитарната гимназия - DC news

Родители: Община Пловдив е мащеха за Хуманитарната гимназия

Общината: Хуманитарната гимназия в Пловдив остава наш приоритет

“Община Пловдив е мащеха за Хуманитарната гимназия!“. Така започва Отвореното писмо на  членове на родителския актив на ОУ “Княз Александър I”, което дели една сграда с Хуманитарната гимназия. Днес то бе входирано в деловодството на общината и разпратено до медиите.

Родителите са на мнение, че както могат да се правят предложения за теглене на заем за стадиони, така могат да се осигурят и нужните още 10 милиона за ремонта на сградата със 170-годишна история, в която учат над 2000 деца.

Въпросът към общинската управа е на какъв принцип са избрани деветте пловдивски училища, предложени за модернизация по Плана за възстановяване и устойчивост, и защо ОУ “Княз Александър I” не е сред тях.

„Изключително сме притеснени и от факта, че от близо 13 милиона лева (без ДДС), колкото се оказа, че ще струва ремонтът на сградата според изготвения проект за реставрация от арх. Джугаланов и спечелилата конкурса фирма “Трейс Груп Холд”, при осигурени 4 милиона от Министерството на културата и МОН през юли 2022 г., бяха върнати 400 000 лева в края на същата година по настояване на община Пловдив и настоящото служебно правителство като неусвоени целево. Точно тези средства позволиха стартиране на обществената поръчка за реставрация, която трябва да започне това лято. За останалите близо 10 милиона  все още няма никаква информация от общината как ще бъдат осигурени“, се казва още в отвореното писмо.

Родителите настояват за информация какво се случва с евентуалния строеж на нова сграда, необходима за разделянето на двете училища и преминаването към едносменен режим, за който са били осигурени средствата още през 2020 г.

Впоследствие от общината отговориха, че Хуманитарната гимназия в Пловдив остава приоритет за общинската администрация.

След писмо на родители, постъпило в Община Пловдив, кметската администрация информира, че Хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“ е сред приоритетите на общината, районното кметство и обществеността. Благодарение на консенсуса по тази тема, последните години се води целенасочена и последователна политика за нейното цялостно обновяване. Разчита се на финансиране по две линии – за нова сграда и реставрация и ремонт на съществуващата, която е паметник на културата. Общинската администрация разчита и на високата ангажираност на двамата директори на училищата, помещаващи се в сградата, че с грижата на добри стопани и държавната издръжка, която получават, ще създадат и по-високо ниво на поддръжка. Строителната дирекция на общината очаква подписването на договор с изпълнител на новата сграда, предвидена за ОУ „Княз Александър I“, след което работата може да започне до месец.

В пояснението до родители става ясно и защо гимназията не попада сред 9-те училища, които са подадени за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост. „В условията на Плана е в тях да попадат обекти – I и II група, спрямо заложените критерии. Хуманитарната гимназия в Пловдив, според условията в МОН, е обект III-та група. Администрацията не е пропускала възможност за финансиране, за която да не е кандидатствано, но за съжаление нуждаещите се от ремонт и рехабилитация образователни обекти са над 140“, се казва  в отговора.

От общината припомнят, че има избрана фирма изпълнител за подмяна на покрива, реставрацията и консервацията на фасадата, подмяна на дограмата, която вече направи оглед на сградата и изготви график на работата си. Тя ще е в най-активен период през летните месеци. Предвиждат се и 3 млн. лв. в новия общински бюджет, с които да се съфинансират дейностите. На този етап има сключен договор между Министерство на културата в лицето на предходния министър Велислав Минеков и район „Централен“ за финансиране в размер на 2,7 млн. лв., от които 1, 970 млн. вече се преведени за започване на реставрацията, допълват от администрацията.

Подобни статии

Top