Родители окупираха училището в кв. Секирово, отново протестират срещу тестването на децата

Хората смятат да пратят децата си на училище без да са тествани в знак на протест

Недоволни родители окупираха рано тази сутрин двора на ОУ „Христо Ботев“ в кв. Секирово в гр. Раковски, за да протестират срещу задължителното тестване на децата за COVID-19, съобщи NOVA.

Те настояват децата им да не се тестват в училище. Според майки тестовете не са ефикасни, а ако евентуално някое дете се окаже положително, ще бъдат карантинирани и родителите му, докато не излязат резултатите от PCR теста, който пък струва 90-100 лв., недоволстват родителите. Това щяло да отнеме и много време в училище, а децата щели да останат гладни.

Родителите събират и подписи срещу мерките. Подписката е за отмяна на наложените мерки и за това децата да не се тестват.

Хората са категорични, че не са срещу мерките, но твърдят, че децата им ще се стресират от тестването, а то няма да даде реална картина на заболелите.

От днес децата в Раковски са на онлайн обучение. Днес в 11.00 ч  изтича и срокът, в който родителите трябва да декларират писмено своето съгласие за тестването на децата им два пъти седмично.

Вчера в Раковски близо 300 души излязоха на протест на площада в кв. Секирово срещу тестването на  децата два пъти седмично, за да ходят присъствено на училище.

Протестът подкрепи и кметът на града Павел Гуджеров, според който в момента в местните училища няма нито един болен учител и ситуацията  е напълно спокойна. „Няма как да не подкрепям родителите в техните справедливи искания. Надявам се да се стигне до консенсусен вариант“, посочи Гуджеров.

Според директорката на училището децата ще бъдат тествани само, ако родителите им доброволно попълнят декларация за това. В противен случай те ще учат онлайн.

От своя страна учителите също не били съгласни да поемат отговорност да тестват децата, смятат родителите. Те заплашват да пратят децата си без да са тествани на училище в сряда, някои пък смятат да отпишат децата си.

Подобна е ситуацията и в другото училище в квартала.

Снимки: стопкадър БНТ

Подобни статии

Top