Родители претеглиха раницата за училище на детето си, ужасиха се

Тежките ученически раници отново предизвикаха дискусия, а коментарите в социалната мрежа вече са десетки.

Точно 6 килограма на гърба си трябва да носи всеки ден детето на семейство от Асеновград  до училище и след това обратно до дома си. Това показва кантарът за раницата на момченцето. В нея то събира десетки учебници, тетрадки и пособия, нужни за отделните часове.

Тежките ученически раници отново предизвикаха дискусия, а коментарите в социалната мрежа вече са десетки.

„Всичко тежи”, пишат родителите на ученици. Децата са задължени да носят, освен учебник, поне две тетрадки по предмета, а се изискват и помагала.  „Ето затова са тежки чантите. Сбъркана образователна система.”

„Теглих и аз раницата на дъщеря си – 6кг е. 2 години си носеше абсолютно сама раницата, както всички деца в Германия, от 2 години я носим ние, че българските учебници явно са уникални. После се чудим защо родители масово си карат децата до училище с колата, вместо да ги оставят да се поразходят и разсънят сутрин, отивайки заедно с приятелите си пеша до училище.“

В коментарите медици пък напомниха, че това е проблем, който може да доведе до сериозно последици.

„Казвам го като кинезитерапевт. Вчера вдигнах чантата на племенничката ми първолак и се потресох. Тези деца още от малки имат тежки чанти , а децата са подрастващи. Тежестта и неудобната стойка на гръбнака в последствие имат жестоки последици!”

„И какво се получава, децата станали ученици,  бабите и майките им носят чантите. Как това дете, с тази наша родна учебна система ще се научи да си носи раницата, а след това и други по-тежки неща в живота?“

„Отидоха им гърбовете, горките деца!Мили родители и близки,помогнете им като носите раниците вие”, призовават постовете в социалната група „ За по-добър живот в Асеновград“.

Снимка: Фейсбук

 

Подобни статии

Top