Родните бойци с рекорд по медали на Bulgaria Open - DC news

Родните бойци с рекорд по медали на Bulgaria Open

Таекуондистите завоюваха общо 193 медала – 58 златни, 44 сребърни и 91 бронзови в пловдивската зала „Колодрума“

В пловдивската зала „Колодрума“ завърши поредното издание на международния турнир по Таекуон-до ITF, което събра 573 състезатели от 14 държави. В различните възрастови групи и категории от деца до ветерани нашите таекуондисти спечелиха рекордните 193 медала (58 златни, 44 сребърни и 91 бронзови).

Шампионатът беше последен за годината от програмата на Европейската федерация и събра елитните спортисти от континента, които в продължение на два дни показаха своето майсторство и класа. Успоредно със събитията в залата в Пловдив се проведе и заседание на Борда на Европейската централа ITF, на която присъстваха президентът Майкъл Пруийт и шефа на съдийската комисия Гари Милър. Делегатите разискваха промените в правилника и направиха анализ на спортно-състезателната 2022 година.

От българска страна участие взеха шефът на родната федерация Марио Богданов, вицепрезидентът Костадин Димитров и генералния секретар Вергилий Ситнилски. Веднага след края на турнира в „Колодрума“ Майкъл Пруийт постави отлична оценка за организацията на тазгодишното издание на Bulgaria Open и сърдечно благодари на българския екип, направил шампионата.

„Винаги в България правите много силно впечатление с работата си и никога не сме имали каквито и да е било проблеми. Доказателство за това е силното присъствие от чужбина на треньори и състезатели. Българската федерация по Таекуон-до е пример за професионализъм с действията си и за пореден път се убеждавам лично в това. За мен е удоволствие да присъствам на такъв турнир и се радвам на младото поколение, което показа голямо бъдеще в нашия спорт“, сподели минути след награждаването Майкъл Пруийт.

В генералното класиране по клубове от турнира с най-много медали завършиха таекуондистите на „Тайгър тийм“ – Перник. Те завоюваха 11 златни, 5 сребърни и 10 бронзови отличия. Втори станаха „Фолкън“ – Благоевград с 20 титли (9 зл, 6 ср, 5 бр.), а трети Полихинис ( Гърция – 7 златни, 5 сребърни и 6 бронзови).

„Получи се много силен и оспорван турнир. Благодаря на всички, които дойдоха и взеха участие. Щастлив съм от думите на Гранд Мастер Майкъл Пруийт за организацията на първенството и съм радостен, че имаме такива професионалисти, които от няколко седмици работиха неуморно, за да се получат нещата по най-добрия начин. Огромен обем от работа. Пристигане и настаняване на всички, извозване на отборите от хотелите до залата, съдии, делегати, официални лица, медицински екипи. Много сериозна организация на всички нива и искрено се радвам за отличната оценка. Благодаря и на публиката в залата през двата дни. В Пловдив сме доказали, че можем да правим таекуондо събития от висок ранг. Живот и здраве, през 2023 година ще сме домакини отново на Bulgaria Open”, заяви Костадин Димитров – вицепрезидент на БФ Таекуон-до ITF.

Следващото събитие от календара на родната федерация ще бъде международния турнир „Перник Оупън“, който ще се проведе на 10 и 11 декември. Той ще бъде отново за всички възрастови групи и в дисциплините „спаринг“ и „форма“.

Подобни статии

Top