Рокади по върховете в армията, ген. Михаил Попов става зам.-началник на отбраната - DC news

Рокади по върховете в армията, ген. Михаил Попов става зам.-началник на отбраната

Командирът на Карловската бригада оглавява Сухопътните войски

Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България за издаване на указ за освобождаването на бригаден генерал Деян Дешков от длъжността „Командир на 61-ва механизирана бригада“ и за назначаването му на длъжността „Командир на Сухопътните войски”. Правителството предлага бригаден генерал Деян Дешков да бъде удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“, считано от 10.12.2022 година.

На мястото на ген. Дешков е предложено да бъде назначен като командир на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, считано от 10.12.2022 г.

Кабинетът предлага още генерал-майор Михаил Попов, който досега беше командир на Сухопътните войски, а преди време оглавяваше 68 бригада „Специални сили“ в Пловдив, да бъде назначен на длъжността „Заместник-началник на отбраната” и да бъде удостоен с висше офицерско звание „генерал-лейтенант”, считано от 10.12.2022 година.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев, който досега бше зам.-началник на отбраната е предложен за освобождаване от длъжността, както и от военна служба, считано от 10.12.2022 година, поради навършване на пределната възраст за притежаваното звание.

Министерският съвет предлага да бъде издаден и указ, с който да бъде назначен бригаден генерал Пламен Йорданов на длъжността „Началник на щаба на Сухопътните войски“, считано от 01.01.2023 г.

Правителството предлага също така полковник Иван Иванов да бъде назначен на длъжността „Заместник-началник на щаба по операциите“ в щаба на многонационалния корпус „Югоизток” в Сибиу, Румъния и да бъде удостоен с виеше военно звание „бригаден генерал“, считано от 01.02.2023 година.

Снимка: armymedia.bg

Подобни статии

Top