Роми хвърлиха боклук по швейцарски посланици (СНИМКИ И ВИДЕО)

Дипломатите приеха случката като шоу

Роми от пловдивския квартал Столипиново посрещнаха швейцарски посланици с кофа боклук, която изхвърлиха в краката им, видя репортер на DCNEWS. Дипломатите, пратеници на Швейцария в шест балкански държави, бяха на гости на детска градина „Лилия“, която се намира в сърцето на гетото.

Швейцарски посланици на посещение в Столипиново

Те са у нас в рамките на Четвъртата регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС), посветена на  ромската интеграция.

Жителите на квартала бяха недоволни от сметопочистването в района и от нерегламентираното сметище, което се образува непрекъснато точно до оградата на детската градина. „Не чистят, боклукът е навсякъде“, оплакаха се пред DCNEWS живеещите наоколо и търговците от малките сергии и магазинчета на ул. „Възход“.

Доскоро тук имало павилиони, но те били премахнати,

тъй като затруднявали входа към градината. Веднага след това местните от околните блокове започнали да изхвърлят отпадъците си пред забавачката, въпреки контейнера за смет малко по-нататък, обясни зам.-кметицата на „Източен“ Милка Тодорова-Добрикова.

Точно преди тя и ресорният зам.-кмет на Пловдив Георги Титюков да доведат дипломатите, служители на общинското предприятие „Чистота“ пристигнаха и изринаха боклуците, явно хранейки илюзии да не се натрупат нови поне до височайшата визита.

Надеждите на комуналните работници обаче не се оправдаха. С идването на посланика на Швейцария у нас Денис Кнобел, който водеше колегите си от Македония, Косово, Сърбия и Албания, ромите отново се активизираха.

Виждайки чужденците с рози в ръце, един от местните се втурна срещу тях с кофа боклук и я изсипа в краката им с крясъци, че никой не чисти в мултиетническия квартал.

Посланик Кнобел и колегите му обаче само се усмихнаха на ставащото и само един от дипломатите бе потресен от случката, която повечето възприеха като шоупрограма по повод пристигането им.

Подобни статии

Top