Роми от Розино разиграват здравните власти, съобщили за фалшив случай на COVID-19

Кой ще понесе отговорността?

Роми от карловското село Розино разиграваха в продължение на четири часа вчера здравните власти, след като съобщиха, че техен съселянин е болен от коронавирус, научи DCNEWS. Мъжът бил с хроничен бронхит и състоянието му се обострило. Съседите му обаче решили да си направят експеримент как ще реагират здравните власти и подали сигнал, че човекът е съмнителен за COVID-19.

Веднага на място е бил изпратен спешен екип, оборудван със защитни облекла и маски срещу инфекцията, както и със специален режим, които го откарали в инфекциозното отделение на Карловската болница. След прегледа се установило, че мъжът няма симптомите на коронавируса, а си е с хроничен бронхит, а от доста време има и пневмония. Той бил прегледан от лекар-инфекционист, на място отишъл и инспектор от РЗИ-Пловдив.

Оказало се, че медиатор е препоръчал този пациент да бъде приет и лекуван. На практика обаче той не бил с COVID-19.

Според здравния медиатор към кметството на село Розино Румен Караджов, в 12.30 ч. вчера му се обадила жена, която казала, че е роднина на болния човек. Тя обяснила, че той имал температура, не можел да се движи и кашлял и казала, че има вероятност болният да е прихванал новия вирус, тъй като имал контакт с чужд гражданин. Затова Караджов се обадил в РЗИ за съвет. Оттам го посъветвали да подаде сигнал на телефон 112, откъдето пък му казали да чака спешен екип. Караджов отвел екипа на адреса, а след преглед медиците откарали човека в Карловската болница. Медиаторът допълни, че е обяснил, че джипито на пациента е закрило практиката си и на практика той няма личен лекар. В крайна сметка обаче се оказало, че човекът е с друго белодробно заболяване. „Всичко това е мое задължение, за да не се създава напрежение“, коментира Румен Караджов пред репортер на DCNEWS.

В момента инфекциозното отделение на Карловската болница разполага с 10 легла, които са заделени за лечение на заразени с коронавируса. Това бе съобщено след заседание на областния кризисен щаб за борба с разпространението на болестта.

От РЗИ изразиха притеснение от ситуацията и предупредиха хората да не си правят подобни експерименти, тъй като това би довело до изтощаване на възможностите на здравната система в региона.

Подобни статии

Top