Ромите, нападнали и ограбили баба Атанаска в Белозем, окончателно зад решетките

Имало опасност да извършат и друго престъпление

Тримата роми, които  нападнаха и ограбиха самотно живееща възрастна жена от Белозем през февруари, остават окончателно зад решетките. Това определи Апелативният съд днес, след като Атанас, Ангел и Тодор В. от селото обжалваха наложената им от Окръжния съд постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Спипаха тримата роми, нападнали самотно живееща старица в Белозем (СНИМКИ/ВИДЕО)

Срещу тримата бандити, които нападнали маскирани на 8 февруари 82-годишната баба Атанаска в къщата й в Белозем, е повдигнато обвинение за това, че в съучастие са извършили грабеж с причиняване на средна телесна повреда на 82-годишната жена, която оставили да лежи със счупен крак. От къщата й взели малък бойлер за топла вода от мивката в кухнята, мобилен телефон и микровълнова фурна.

Апелативният съд прецени, че са налице всички предпоставки за потвърждаване на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, взета от Окръжен съд- Пловдив  спрямо тримата обвиняеми. По делото са събрани достатъчно доказателства от разпитите на свидетели и направените експертизи, от които може да се направи обосновано предположение, че тримата за извършили деянията, в които са обвинени. Законът предвижда за повдигнатите обвинения тежки наказания от 5 до 15 години лишаване от свобода, ако обвиненията срещу тримата бъдат доказани.

И тримата обвиняеми имат богато съдебно минало, а Тодор В. е осъждан 11 пъти. Затова съдът смята, че при по-лека мярка за неотклонение за всеки един от тримата, има опасност да извърши престъпление, още повече, че за 32-годишния Тодор, обвинението е, че е извършил последното деяние в условията на опасен рецидив.

Заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста в Пловдив, където се намираха обвиняемите и съдебната зала, в която бяха съдебният състав, прокурорът и защитниците.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Top