Ромите от клана Ябанджъ, обвинени в пране на пари от маратонки остават в ареста - DC news

Ромите от клана Ябанджъ, обвинени в пране на пари от маратонки остават в ареста

7 от 10-те задържани първоначално за участие в престъпната схема, са освободени

Семейството Ябанджъ от Столипиново, остава в ареста. 29-годишният Ремзи Ябанджъ, 50-годишната му майка – Сабре и 53-годишния му баща – Неджати, бяха оставени от състав на Окръжния съд зад решетките днес.

Тримата са основното ядро в престъпната схема за пране на пари, организирана от двамата братя Ябанджъ – Ремзи и Исмаил. Двамата имат магазин за обувки и четири електронни сайта, през които продават маратонки. Спортните обувки са от различни марки, като всички са имитации. Чрез построен от семейството обреден дом на ул. „Владая“ в Столипиново и 4-етажна кооперация срещу Шесто РУ, ромската фамилия изпрала около 600 000 лв. от продажбата на маратонките по интернет.

Схемаджии изпраха над 700 000 лева с продажба на маратонки менте в Пловдив (СНИМКИ+ВИДЕО)

Припомняме, че полиция и прокуратура откриха и таен склад, пълен със спортни обувки на стойност около 600 000 лв., пристигнали съвсем скоро от чужбина. Маратонките трябвало да бъдат продадени също през интернет сайтовете, като междувременно били скрити в склада в помещение, замаскирано добре като стена на магазина на бул. „Шести септември“ в Пловдив.

Вижте обредния дом и кооперацията на братята Ябънджъ, изпрали стотици хиляди левове с маратонки

Днес единият брат и родителите му бяха доведени с белезници в съдебната зала на Пловдивския окръжен съд. Те отказаха да бъдат снимани от журналистите в залата. След това адвокатите им поискаха да прочетат материалите по делото, образувано след искане на окръжната прокуратура на тримата да бъде наложена най-тежката мярка „задържане под стража“.

Ето ги арестуваните за изпраните 700 000 лева от маратонки-менте (СНИМКИ/ВИДЕО)

По делото бяха задържани още 7 души. Те обаче били освободени, поясниха от прокуратурата, но не уточниха дали ще бъдат привлечени като свидетели или като обвиняеми по досъдебното производство. Сред тяха са жените на Ремзи и Исмаил и шефът на куриерския офис, който бил ползван за изпращане на маратонките-менте до клиентите.

В продължение на три часа прокурор и адвокати пледираха в съдебната зала. Прокурорът по делото Даниела Стоянова изясни пред съда схемата, по която са работили двамата братя и подчинените им. Адвокатите обаче оспориха твърденията на прокуратурата и настояха Ремзи Ябанджъ, баща му и майка му да бъдат освободени от ареста с по-лека мярка.

В крайна сметка съдът остави в ареста тримата. Определението не е окончателно, то може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Апелативния съд.

Подобни статии

Top