Ромите, потрошили заведение в Кърнаре, остават зад решетките

Тримата братя са неграмотни и не знаят кога са родени

Ромите Илиян, Исус и Янко Янкови от карловското село Кърнаре, които изпотрошиха заведението в селото, остават за постоянно в ареста. Това реши Районният съд в Карлово днес следобед.

Съдът мотивира определението си с това, че има опасност тримата да се укрият и да извършат друго престъпление. Според магистрата имало и достатъчно данни за това, че те са извършили престъпленията, в които са обвинени.

Искат решетки за тримата роми-побойници от Кърнаре

Според единия от защитниците на тримата роми обаче, нямало никакви данни, че Илиян и Исус са участвали в погрома в заведението в Кърнаре. Заедно с колегите си той поиска по-леки мерки за неотклонение за братята.

Според държавния обвинител обаче, има достатъчно доказателства и свидетели, според които ромите са атакували с брадва и нож празнуващи абитуриентски бал и са потрошили заведението.

В съдебната зала се разбра, че тримата арестувани роми са неграмотни и дори не знаят кога са родени. В последните си думи пред съда те поискаха да са на свобода.

В съда в тяхна подкрепа бяха дошли трийсетина техни роднини и приятели от селото.

Припомняме, че след погрома на 4 май вечерта, в Кърнаре започнаха протести срещу ромските безчинства. Те настояват незаконните къщи в ромската махала да бъдат съборени, още повече, че са незаконни, а ромите да бъдат изселени.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Окръжния съд в Пловдив.

Подобни статии

Top