Ромските лидери в Столипиново дават пример, ваксинират се първи

Мобилен екип ще ваксинира жителите на мултиетническия квартал

Ромските лидери  в Столипиново ще дадат пример на своите съграждани от квартала и ще си поставят публично ваксина. Очаква се в събота да минат 100 души, с което да се даде старт на масовата ваксинация в етническия квартал.

Планът за ваксиниране в Столипиново е дошъл след среща между кмета на район „Източен“ Иван Стоянов, шефа на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева, както и местните лидери – сред които Еньо Петров, Айри Мурад, пастори,  духовници и други с авторитет в квартала.  Именно те и семействата им ще си сложат първите ваксини.

Срещите с местните тартори, РЗИ и останалите институции са били направени с активното участие на зам.-кмета на „Източен” Ерол Садъков. Той каза, че се надява след  срещите и кампаниите хората в квартала да имат повече доверие в институциите и науката, с което да се ускори темпът на ваксинацията.

Иван Стоянов обясни, че хората в квартала се страхуват от ваксините, като с публичния акт на познатите им лица, се надява повече хора да се включат в процеса. Той обясни, че най-големият страх на хората е от векторните ваксини – на „АстраЗенека” и „Янсен”. Поради това в гетото ще ваксинират с РНК препаратите на „Модерна” и „Пфайзер”.

В Столипиново има най-малко ваксинирани от целия град, като властите се опасяват, че оттам може да тръгне нова вълна през есента. Поради това ще се подготвят три мобилни пункта, които да започнат да ваксинират.

Източник: trafficnews.bg

Подобни статии

Top