Ротари стартира национална кампания "Купи и Дари" за пострадалите от войната в Украйна - DC news

Ротари стартира национална кампания „Купи и Дари“ за пострадалите от войната в Украйна

Кампанията продължава до 27 март в много от градовете на България

Военният конфликт в Украйна и хуманитарната криза, предизвикана от него – милиони украинци, принудени да оставят домовете си посред зима и да се запътят към безопасна неизвестност, не остави безразлични хора. Това обедини и ротарианците в България – 90 Ротари клуба, 29 Ротаракт клуба и 42 Интеракт клуба в България (Ротари Дистрикт 2482), около каузата да подпомогнат на пострадалите семейства от военния конфликт в Украйна, дошли да пребивават на територията на нашата страна. Чрез клубовете в страната вече са настанени много жени и деца, погрижили са се за тях, но необходимостта от хранителни продукти и хигиенни материали продължава. Така се роди идеята за Национална инициатива „Купи и Дари“ в помощ на пострадалите от войната.

Мащабната национална кампания на Ротари в помощ на пристигащите от Украйна вече започна в редица български градове. Инициативата се провежда до 27 март в много от градовете на територията на България.

Концепцията на кампанията „Купи и Дари“ е в приканването на гражданите да отделят продукт от своите покупки или да закупят нещо допълнително, което да оставят в специално обозначените колички в следкасовата зона на определени магазини-партньори. Сред нужните артикули са консерви с готова за употреба храна, дълготрайни продукти, детски пюрета и пелени, хигиенни материали и др. Членове на Ротари клубове и доброволци ще информират клиентите в магазините за каузата, ще събират и описват даренията в складови помещения. Част от събраните продукти ще бъдат предоставени на настанените вече украинци и бесарабски българи в североизточна България. Друга част от даренията ще бъдат споделени към партньорски хуманитарни организации, които също се грижат за бедстващите в пределите на нашата държава и извън нея.

Организаторите на кампанията предоставят възможност също така за парични дарения за закупуване на нужните стоки чрез банков превод и ще се радват на доброволци. Повече информация за кампанията може да откриете на посочения линк:
campaign.rotarybg.club

Ротари Интернешънъл (Rotary International) е сред трите най-големи хуманитарни организации в целия свят, в която членуват 1,4 милиона лидери в бизнеса и професията – ротарианци, ротарактори и интерактори. Ротарианците изпълняват хуманитарни проекти, подкрепят добронамереността и мира по целия свят. Те служат безкористно на нашето общество и смятат, че мястото и времето за най-изявена служба е точно тогава, когато е най-трудно за хората около нас.

Снимка: БНР
Top