РП с признание: Младши прокурор с награда за иновации на международното правно състезание THEMIS - DC news

РП с признание: Младши прокурор с награда за иновации на международното правно състезание THEMIS

Младши прокурор получи специална награда за създаване на етична платформа за магистрати, представена на международно състезание в  Барселона

Георги Коджаниколов, младши прокурор в Районна прокуратура – Пловдив, и младшите съдии Калина Станчева от Софийски градски съд и Радослав Ангелов от Окръжен съд – Ловеч, получиха специалната  награда за иновации на журито на международното правно състезание THEMIS в гр. Барселона,  Испания.

Тримата участваха като отбор на Националния институт на правосъдието. Състезанието за младши прокурори и съдии се проведе от 11 до 15 юли 2022 г. и бе  организирано от Европейската мрежа за съдебно обучение.

В него се включиха младши магистрати от всички държави в Европейския съюз. Те се състезаваха в четири модула – наказателноправен, граждански, семеен и за етичните стандарти.  По регламент отборите първоначално изпращат писмена защита, а на самото състезание презентират и дискутират тезите си с журито.

Българският  отбор участва на полуфинала „Съдебна етика и професионално поведение“. Тримата младши магистрати представиха темата: „Призив за хармонизиране на правилата на съдебната етика и професионално поведение“.

Те презентираха създаден от тях юридически сайт, в който са включени всички етични кодекси на магистратите от държавите в ЕС, както и форум към него.

„Онлайн платформата е направена специално за правното състезание и вече е действаща. За мен беше предизвикателство да участвам в него, да се срещна с мои колеги от европейските страни и да обменим идеи“, казва Георги Коджаниколов.

Той встъпи в длъжност като младши прокурор в Районна прокуратура – Пловдив на 4 юли 2022 г. след проведен конкурс и обучение в Националния институт на правосъдието.

Подобни статии

Top