Рухна кулата-стрела на Нотр Дам, парижката катедрала е цялата в пламъци

Огромен пожар гори в парижката катедрала Нотр Дам.

По първоначална информация запалването вероятно е свързано с ремонтни работи в сградата, пише агенция ТАСС.

Пожарът лумнал около около 16.50 ч. по Гринуич (18.50 българско време).  Според в. „Фигаро“, огънят е тръгнал от скелето, издигнато от едната страна на катедралата. Огънят е избухнал в покривната част на храма.

В резултат на пожара е рухнала кулата с форма на стрела и часовникът на катедралата, уточнява ТАСС. Районът около храма е отцепен и наоколо дежурят спасители.

http://

В потушаването на огъня участват няколкостотин пожарни.

На мястото на инцидента пристигнаха френският президент Емануел Макрон и премиерът Едуар Филип.

Прокуратурата на Париж  започна разследване на причините за пожара. По данни на световните агенции няма пострадали при пожара.

Говорителят на храма Андре Фино съобщи, че огънят не е засегнал християнските реликви. Той уточни, че всички „свещени предмети“ се намират в ризницата и нищо не ги заплашва. В катедралата се намира реликва, смятана за истинския трънен венец на Христос.

Според в. „Фигаро“ част от покрива на Парижката Света Богородица също се е срутил.

http://

Френският президент Еманюел Макрон коментира в Туитър: „Катедралата Нотр Дам е в пламъци. Както всички мои съотечественици, и аз изпитвам чувство на огромна тъга, когато виждам как тази част от нас гори“. 

http://

Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят, написа в официалния си профил българският премиер Бойко Борисов.

Превод: DCNEWS
Снимки: Туитър, АР и REUTERS

Подобни статии

Top