Румен Петков: България е спряла плащанията си и затова газът е спрян - DC news

Румен Петков: България е спряла плащанията си и затова газът е спрян

Владимир Маринов пита енергийния министър кой източи „Чирен“ и се усъмни в здравия разум на премиера

„От края на януари предупреждавам, че този премиер източва хранилището в Чирен, чийто капацитет в момента е запълнен под критичния минимум“. Това заяви в Пловдив председателят на АБВ Румен Петков. В контекста на спрените доставки за България от „Газпром“, Петков припомни, че Словакия, Унгария, Австрия, Германия работят без всякакъв проблем с „Газпром експорт“. „Колкото до нашата държава, причината просто е, че България е спряла плащанията си и затова газът е спрян“, допълни Петков.

„Нашите момчета се противопоставиха на търговските условия на „Газпром“, тъй като в началото на април са договорили чрез посредници да купуват газ от съседни държави. Тази договорка ще доведе до увеличение на цената на газа с минимум 50% и ще натъпче нечии джобове с много пари и едновременно с това ще съсипе десетки индустрии. Това престъпление трябва да бъде наказано. Големият престъпник е министърът на енергетиката, защото той грубо нарушава Плана за действие при извънредни ситуации. Това не се вижда от премиера, защото самият той ръководи операцията по грабежа, както и от вицепремиера Василев, който пък е ключов играч в сектора. Кирил Петков и Асен Василев са неразделна част от престъплението ICGB – спъването на строежа на газовата връзка Комотини-Стара Загора“, каза още лидерът на АБВ.

В заключение Румен Петков заяви, че „резервен вариант“ на Кирил Петков и избрани члениве членовете на кабинета включва забогатяването на някои от тях и унищожаване на българската индустрия и граждани.

Според депутата Владимир Маринов

правителството дължи отговори по въпроса за източването на газохранилището в Чирен, което е с 18% запълнен капацитет.

  • От 1 февруари 2022 г. какви количества са продадени от хранилището в Чирен;
  • От кого са продадени;

Тези въпроси ще бъдат отправени от Маринов към ресорния министър. Той изрази съмнение, че заявката на премиера за пуск на газовата връзка „Комотини-Стара Загора през юни ще се случи. Народният представител изрази съмнение в здравия разум на делегация, отправила се към Киев и водена от премиера.

„Протестът на превозвачите е напълно обоснован„, каза още Маринов.

Депутатът подчерта, че опитите за диалог с държавното ръководство датират от месеци. Той добави, че базови проблеми в България и до момента остават вън от вниманието на правителството. Маринов изрази надежда, че диалогът между превозвачите и правителството ще бъде възобновен и ще бъдат поети ангажименти за решаване на очертаните от тях проблеми при актуализацията на държавния бюджет.

Снимка: Архив

Подобни статии

Top