Румен Петков: Красимир Каракачанов трябва да си отиде веднага

Лидерът на АБВ огласи писмо от Каракачанов, в което той признава, че фирмата-изпълнител няма необходимата техническа документация

„Министърът на отбраната Красимир Каракачанов трябва веднага да си подаде оставката заради сделката с ремонта на учебните самолети L-39. Тази обществена поръчка е заплаха за живота и здравето на българските пилоти“. – Това каза в Пловдив лидерът на ПП АБВ Румен Петков.

Пред медиите той огласи писмо, подписано лично от Каракачанов, в което министърът на отбраната ясно потвърждава, че  е наясно с факта, че фирмата, която е спечелила поръчката, не разполага с необходимата техническа документация. Въпреки това, Министерството на отбраната е превело 8 милиона лева  на фирмата, определена за  изпълнение на ремонтите.

„Това ме навежда на мисълта, че министърът е бил принуден да подпише това писмо”, коментира Румен Петков.  По думите му, ремонтите на учебните самолети е трябвало да приключат още на 19 септември. „Месец и повече това далеч не е така и очевидно генерално, катастрофално са нарушени интересите на българските Военновъздушни сили. Затова трябва да се понесе и съответната политическа отговорност”.

За действията на Министерството на отбраната и лично на министър Каракачанов е предупреден и премиерът Бойко Борисов.

„По този начин предприетите действия са заплаха. Предупреден,  в директна среща, е  и председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Константин Попов. И той би трябвало да е предупредил МО и правителството. В писмо съм уведомил и министър-председателя, че тази сделка представлява заплаха за живота и здравето на обучаващите се български пилоти. От страна на премиера обаче реакция не последва”, коментира още Румен Петков. „Това означава, че министърът на отбраната и министър-председателят са съучастници. Иначе премиерът би трябвало да предприеме някакви действия”.

1 2

Подобни статии

Top