Румен Петков настоя за последствия за отговорните за бойната атака над мирен цех в Пловдивско

АБВ: Асеновградският кмет да търси правата си пред европейски съд

Председателят на АБВ  с пресконференция по темата днес в Пловдив

Лидерът на АБВ Румен Петков, ген. Йохан Петков и Георги Илчев ще дадат пресконференция днес в Пловдив по темата за атаката на американски военни в цех в пловдивското село Чешнегирово. Според Петков става дума за престъпление правата на български граждани по време на военно учение.

Американски войници щурмуваха в цех в Чешнегирово

Вижте позицията на Румен Петков по темата:

„На 11 май, по време на широко рекламираното съвместно военно учение, американски войници нахлуват в производствен цех в Пловдивско. Това е или очевидно некадърие, или злонамерена демонстрация, но и в двата случая трябва да се търси съдебна отговорност. Демократичните български институции мълчат, мълчат двама поредни министри на отбраната, мълчи началникът на отбраната, мълчи командващият на съвместните сили за специални операции, мълчат всички.

Потърпевшият собственик г-н Димитров и неговият адвокат са пуснали жалби. Това не отменя въпроса за отговорността на посочените длъжностни лица. Те трябва да бъдат отстранени незабавно от длъжност, специално командващият съвместните сили, който, вероятно, е утвърдил плана, трябва да бъде задържан, за да не се унищожат доказателства, началникът на отбраната трябва да бъде задържан и трябва да се назначи независимо разследване. Защото мълчанието убива демокрацията. Другото обяснение – че това е провокация, организирана от руски шпиони, е по-тъпо от ръководителите на това учение така, че то няма да свърши работа.

Друг е въпросът, че някой трябва да ни каже бойният самолет B-52 на какво основание кръжи на Дунава, какво учение извършва над Созопол. Имало ли е заплаха за нашата територия, кой и кога е дал разрешението за този полет, от какъв български самолет е бил придружаван B-52 и на какво основание се е разхождал на другите европейски страни, нас не ни интересува, но над България, Черно море и Созопол. Въпроси, които сигурно ще прокънтят, дано да не замрат без отговори.“

Подобни статии

Top