Румен Петков поиска незабавно отстраняване на началника на отбраната от длъжност - DC news

Румен Петков поиска незабавно отстраняване на началника на отбраната от длъжност

Лидерът на ПП АБВ настоя за персонална отговорност за случая в Чешнегирово

Председателят на  ПП АБВ Румен Петков определи като некадърен началника на отбраната на България. Пред медиите в Пловдив той коментира случая в Чешнегирово, където командоси „превзеха“ цех в селото и изплашиха работниците на смяна. Петков призова за персонална отговорност за инцидента и незабавно отстраняване на началника на отбраната от длъжност.

„Специалните части на Република България нямат отношение със случая в Чешнегирово. Искам да се извиня на ген. Матеев. Направих си допълнителни проучвания. Това е част от учението, провеждано тук, и са Сухопътни сили на САЩ. Да се потърси най-строга отговорност от тези, които криха инцидента повече от 15 дни. Фактът, че българските институции мълчат по въпроса, е унизителен за страната. И по времето на Варшавския договор не е имало такова криене на инциденти. Ако НАТО е тази организация, която се представи в Чешнегирово и която мълча, защото командването на НАТО мълчи въпроса, простичко е – извиняваме се, извиняваме този и този за некадърност, даваме този на съд за извършено престъпление и всичко приключва“, каза Петков.

Той  определи случилото се като изключително показателно за състоянието на институциите в България.

„Учението е планирано и има специална заповед на министър Каракачанов, която разпорежда отговорности, права и задължения. Днешният министър на отбраната трябва незабавно да извади тази заповед и да я покаже на обществото. Искам да кажа достатъчно ясно, че тези, които са планирали учението, трябва да бъдат незабавно отстранени от длъжност и да им бъдат повдигнати обвинения. Тук не става дума просто за некадърност и нехайство. Става дума за престъпление към човешки права и свободи и националната сигурност на България. Става дума за злепоставяне на България в очите на нашите партньори. Това е показателно за състоянието на НАТО. Другият прочит би трябвало да бъде, че тук без съмнение организаторът е Владимир Путин. Гешев да изгони няколко останали още руски дипломати в България с обвинение за това, че те са организирали провокацията в Чешнегирово, да благодарим на нашите американски партньори, да наградим техните военни с ордени и да покажем нашето коленопреколение пред тяхното некадърие“, посочи Петков.

Според председателя на АБВ поведението на военните от други държави в България трябва да бъде значително коригирано.

„От днес нататък американски военни в България трябва да имат достъп до 2 места – до Сопот, до паметника на генерал Вазов и в София – до паметника на ген. Владимир Стойчев. Много бързо забравяме двамата американски военни, които се бяха напили по подобаващ начин в Сливен, насилиха български момичета, не получиха правосъдие тук. Американците си прибраха и не получиха правосъдие в САЩ. Ще искам от министър Янаки Стоилов да се поинтересува какво възмездие за тези хора за пребитите в Сливен пред една дискотека българчета и насилените български момичета, какво възмездие получиха тези американски военни. Тук разбира се трябва да приветстваме началника на отбраната за това, че учението не е в Коиловци. Ако тази шайка некадърници, които бяха в Чешнегирово, бяха отишли в Коиловци, щяха да ги опердашат и всичко да бъде наред, както опердашиха французите. Тези безбъдници, ако разчитаме на тях да ни пазят, жална ни майка“, подчерта лидерът на ПП АБВ.

В пресконференцията участва и ген. Йохан Петков, който също направи своя коментар.

„Това, което се случи, наистина е грозно. Мое мнение е, че за пореден път се показва, че в мястото, в което живеем, гледаме си децата, вече не е държава, а територия. Всеки може, по всякакъв начин да отиде там, където е решил. След това всички около него започват да вдигат раменен и да казват – аз не разбрах. Кой, съгласно заповедта, е старшият ръководител на това учение?“, попита той.

Подобни статии

Top