Румен Петков в Пловдив: От 1 януари България няма да бъде на газовата карта на Европа

Ключови въпроси, отнасящи се до националната сигурност коментира председателят на ПП АБВ

Ключови въпроси, които се отнасят пряко до националната сигурност коментира председателят на ПП АБВ Румен Петков на пресконференция в Пловдив, а именно – висящата тема за енергийното обезпечаване на държавата, както и новината за изграждане на координационен център на МО във Варна.

Петков посочи, че от 1 януари 2020 година България гарантирано няма да бъде на газовата карта на Европа като транзитираща държава. „Това престъпление го дължим на Иван Костов, Сергей Станишев и Бойко Борисов.“

Председателят на ПП АБВ изрази смущение от медийно изявление на държавния глава, който изразява съмнение и настоява оттук нататък да се прави оценка на това как ще повлияе изграждането на „Турски поток“ през България и евентуалното изграждане на интерконекторите Гърция-България и България-Сърбия. Петков посочи, че през 2017 година България е транзитирала 17, 2 милиарда куб.м. газ, през 2018 – 14,3 милиарда куб.м и на 1 януари 2020 година ще транзитираме 0 куб.м газ. Той е категоричен, че забавянето на „Турски поток“ е съзнателно от страна на премиера Борисов.

„Ние имаме ясно поети ангажименти. Миналата година през декември беше обявена за успешна фаза 3 на Open Season, която беше обявена за успешна през януари на следващата. Ще загубим 200 млн. лева заради неспособността на премиера да изпълни поет ангажимент“.

Румен Петков подчерта, че България ще стане пряко зависима от доставките на газ, вместо да е страна, която генерира приходи и гарантира енергийната сигурност на Европа.

1 2

Подобни статии

Top