Румен Петков: ВМЗ „Сопот“ са в катастрофално състояние

Според лидера на АБВ е грозно, ако продължи пиар акцията на министъра на икономиката за сметка на завода

ВМЗ „Сопот“ са в катастрофално състояние и ако се продължава с пиар акцията на министъра на икономиката за сметка на завода, е грозно. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в предаването „ЕвроДикоФ“ по „Евроком“.

„2019 г. поставих въпроса за два договора, които будят много съмнения. Единият е с ВМЗ „Сопот“ за 10 млн. долара, другият е с „Кинтекс“ за 5 млн. долара със сръбска компания. Искрено съм смаян от отношението, което се появява от няколко поредни икономически министъра, включително сегашния. „Кинтекс“ се преглъща деликатно, съсредоточаваме се върху 10 млн. на „Сопот“, а всъщност ги няма 15 млн. долара“, каза още Румен Петков.

Според него има друг въпрос, който много упорито се избягва от същите тези министри.

„Този въпрос е свързан с Междуведомствената комисия, която е под прякото ръководство на министъра на икономиката, която е издала лиценз на сръбската компания. Тази компания е получила лиценз. Вярно ли, че е тази компания е била с мижав капитал, вярно ли е, че един път е отказан лиценз и седмица след това е даден. Този въпрос съм го задавал 2019 г., 2020 г. и 2021 г. Когато беше сменен бордът на ВМЗ „Сопот“, апелирах преди встъпването на служебното правителство при влизането си в сила незабавно да уволни целия борд. Оставям настрани, че единият от ръководството беше представител на „Мултигруп“, другата беше шефка на туроператорска фирма, която не е продала един билет за влак. Очевидната катастрофа пред „Сопот“ беше ясна още април. Не разбирам защо толкова късно се реагира“, заяви още лидерът на АБВ.

По думите му въпросът е, че нашите пари са заминали нанякъде. „Очевидно е, че ВМЗ са в катастрофално състояние, сега се правят палеативни стъпки, от които нищо не следва за вазовските заводи днес. Ще потърся разговор със синдикатите, защото ако се продължава в тази посока – пиар акция на министъра за сметка на завода, е грозно“, каза още лидерът на АБВ.

Румен Петков заяви, че е нарекъл лъжец Кирил Петков и го призова да излезе да каже, че не е вярно. „Той пое нещата в Банката за развитие и деликатно спести кредита на „Булгартрансгаз“. Там става дума за 150 млн. и за изграждането на едни съоръжения, които ние с вашата аудитория ще плащаме. Второ, назначават се по 7-9 членове на бордове на държавни компании“, коментира Румен Петков.

Според него Кирил Петков е излъгал и че е само български гражданин. „Подаването на декларация е едната страна на въпроса. Решението на канадските власти е истинската страна на въпроса“, коментира той.

Румен Петков  обърна внимание и на подписания от Кирил Петков договор с германския производител на електромобили еGo.  „Да кажем така. Той подписва договора на 10 юли, а Министерски съвет го упълномощава да сключи договора на 15 юли. Това какво е?„, попита Петков. Според него Кирил Петков не е имал право да подпише договора на 10 юли.  Лидерът на АБВ обяви, че е сезирал Прокуратурата.

„Фактът е, че се подписва договор от името на българската държава и се поемат 34 млн. евро да инвестираме без да е упълномощен от българските институции, е потресаващо“, подчерта Румен Петков.

„Ако всеки министър започне да подписва без правомощия, за да не изтървем инвеститора, къде отиваме?“, попита още той.

Румен Петков коментира и темата със скандала с Татяна Дончева и обвиненията на „Има такъв народ“.

Това, което каза това момче – адвокатът – това е речникът на Таня. Много сериозно се съмнявам, тя да е предлагала пари. Казвам го като човек, който я познава“, заяви лидерът на АБВ. Според него, ако лидерът на ПГ на ИТН е излъгал, че тя е предлагала пари, той няма място в политиката. „Да се изяснят нещата“, допълни още той.

Подобни статии

Top