Румен Радев: България може да бъде място за мирни преговори между Русия и Украйна (СНИМКИ)

Очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с издаването на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора, каза държавният глава

България има основание да претендира да бъде място за провеждане на преговори между Русия и Украйна за постигане на мир, но това трябва да стане в рамките на единно европейско решение. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Русе днес в отговор на журналистически въпрос. Във връзка с това президентът определи като неудачно решението България да бъде включена в списъка с неприятелски държави.

„Двете страни все повече осъзнават, че преговорите са решението“, посочи още Румен Радев и припомни думите си, че мир не се печели с агресия.

„Очаквам държавата, като основен координатор и организатор при посрещането на бежанци от Украйна, да бъде още по-ангажирана и срочно да изготви ясен алгоритъм за разпределението на отговорностите между централната и местната власт“, посочи Радев. Държавният глава посети общинския кризисен център, в който се настаняват част от сънародниците ни и бежанците от конфликта в Украйна, както и подкрепителен пункт, разкрит от БЧК-Русе, в който доброволци, съвместно със служители на общината осигуряват помощ и консултации на влизащите в България бежанци.

Президентът поздрави за положените усилия ръководството и служителите на общината и областната администрация, служителите на „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“ и доброволците от Българския червен кръст.

„Всички те правят така, че България да изпълни своя хуманитарен дълг към хората, които търсят закрила и бягат от войната“, посочи държавният глава. Той открои като позитивен и факта, че вече има предварително подготвени допълнителни пунктове за посрещане на бежанци, които на този етап не се налага да заработят, въпреки високата натовареност.

1 2

Подобни статии

Top