Румен Радев: Демокрацията и правовавата държава са фундаментът, който трябва да възстановим

Радев изтъкна, че в България е налице антимафиотски консенсус

Демокрацията и правовата държава са фундаментът, който трябва да възстановим. От това да върнем България в руслото на закона, зависят всички добри намерения. Без укрепването на държавността, страната ни не може да използва целия си потенциал.

Това заяви държавният глава Румен Радев в обръщение пред 47-ото Народно събрание след като положи клетва за втория си мандат като президент на Република България.

Радев изтъкна, че в България е налице антимафиотски консенсус, обединяващ българите, които са го заявили по площадите и пред урните. Българите гласуваха за различни партии, но с идеята за справедливост и законност, каза още държавният глава. Той декларира подкрепа от страна на президенството за всички партии, които работят за укрепването на правото, осигуряването на прозрачна медийна среда и ефективни държавни институции.

Президентът Румен Радев отново повтори, че ако управляващите не побързат с реформата в съдебната система, ще отворят пътя за реванш на статуквото. Затова призова за ясно изразена политическа воля, законови и и конституционни промени.

Според Румен Радев промените в конституцията не трябва да се изчерпва с ревизията на съдебната власт в посока отговорна и ефективна прокуратура, но и да се разшири гражданското участие в управлението на държавата и да засилят гаранциите за защита на човешките права.

„Демокрацията е несъвместима с обществената апатия. Тя се нуждае не просто от избиратели, а от активни граждани с амбиции за бъдещето на страната и инструменти за участието им в изграждането на това бъдеще. Необходими са конституционни гаранции за разделението на властите и прозрачен и предвидим законотворчески процес“ – каза още президентът Румен Радев.

По думите на президента конституционно трябва да се регламентира и децентрализацията на общините, за да се гарантират възможностите за икономически подем.

По време на обръщението на президента депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала. Народните педставители реагираха по този начин на репликата на президента, че гражданският бунт през 2020 г. срещу „мафиотизацията на властта” е извадил факти и процеси, които властта е премълчавала.

 „И на мен не ми е приятно, но предпочитам истината”, каза Радев, когато видя депутатите, които излизат.

 

Подобни статии

Top