Румен Радев: Доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато (ВИДЕО)

Държавният глава проведе консултации с представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната“

Ефективно управление под формата на коалиция може да съществува само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи, заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната“, които се проведоха на „Дондуков“ 2 днес в съответствие с чл. 99, ал. 1 от Конституцията. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Държавният глава посочи, че провеждането на три вота за Народно събрание в рамките на тази година е важно предупреждение, че доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато. Румен Радев допълни, че резултатът от изборите е показал също, че българските гласоподаватели категорично отхвърлят опитите за възстановяване на едноличната премиерска власт.

В началото на срещата Румен Радев отбеляза, че свършеното от служебните кабинети досега е добра основа за резултатно управление, насочено към проблемите на хората.

„Двете служебни правителства, които назначих по силата на българската Конституция, стабилизираха страната. Те показаха ясно, че може да има единодействие на хора с различни политически възгледи“, отбеляза президентът.

Румен Радев подчерта, че е важно българските граждани да бъдат запознати с приоритетите на управленската коалиция.

По отношение на разширяването на Европейския съюз държавният глава изтъкна отстояването на правата на българските граждани, нашата национална идентичност, история и култура.

„Обществото ни очаква последователни позиции и професионални действия от страна на българската дипломация“, заяви Румен Радев.

В рамките на консултациите бяха обсъдени планираните законодателни инициативи на „Продължаваме промяната“ в 47-ото Народно събрание, засилването на механизми за контрол на публичните разходи, както и необходимостта от добра координация в структурите на изпълнителната власт. Държавният глава посочи, че в рамките на своите компетенции и правомощия президентската институция е отворена за диалог и сътрудничество.

От „Продължаваме промяната“ запознаха президента с хода на разговорите за съставяне на коалиционно правителство и изразиха надежда в най-кратки срокове да предложат състав и структура на кабинет.

„Ние осъзнаваме, че на България вече ѝ е абсолютно належащо да има редовно правителство,  което да защитава изцяло българския интерес, да решава спешните и неотложните проблеми, което може да се направи само от правителство с пълен мандат и с работещ парламент“, посочи Кирил Петков.

Очакваме 4 вицепремиери и 2 нови министерства, каза Кирил Петков пред журналисти след консултациите

„Снощи в полунощ изпратихме коалиционното споразумение, в което направихме предложение и за разпределяне на министерствата. Очакваме 4 вицепремиери и 2 нови министерства. Очакваме отговор от коалиционните партньори дали имат същите виждания като нас, няма да обявя имената, нека видим тяхната реакция, квотното разпределение е много близко до депутатите в Народното събрание“, заяви лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков след консултациите при президента Румен Радев.

„Ние гледаме най-функционално да се разпределят нещата, не чрез партийни квоти или партийни разпределения, най-важно е тази структура на Министерския съвет да бъде максимално работеща“, подчерта лидерът на „Продължаваме промяната“.

По думите му със сигурност мандатът на ПП ще бъде връчен тази седмица.

„Ако имаме одобрение, ще обявим веднага структурата на Министерския съвет. Нямаме разделение на политики с червени линии, има теми, по които има различни гледни точки, като целта е по тях да се вземе най-правилното решение чрез анализ. Максимално осигурителният праг трябва да бъде актуализиран със средната работна заплата. Министерството на икономиката плюс едно-две държавни предприятия ще бъде разделено на две, така че да има едно министерство, което ще бъде на иновациите и растежа, а другото на държавните предприятия“, допълни Кирил Петков. Според него тази промяна ще бъде по-ефективна.

В началото на консултациите Кирил Петков изрази надежда в най-близко време да бъде представен проект за кабинет.

Снимки: Президентство

Подобни статии

Top